Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and identify features of a dystopian setting.

      Key learning points

      1. A dystopia is a fictional, futuristic society in which there is great suffering and injustice
      2. The setting is the time and place in which a story takes place
      3. The opposite of a dystopia is a utopia, which is an imagined place where everything is fair and perfect
      4. Dystopian settings are often used to make a point about our current society

      Keywords

      • Futuristic - a futuristic place is in the future with advanced technology

      • Society - a society is a big group of people living together

      • Suffering - if you suffer, you experience extreme pain

      • Injustice - there is injustice when things are not fair

      • Convention - a rule within a genre

      Common misconception

      Pupils may mistake dystopia and utopia as the words are similar

      Explicitly explain the difference between the two and explain that they are antonyms

      Teacher tip

      You may want to use another dystopian story that pupils will be aware of instead of The Hunger Games or Noughts and Crosses.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a noun?

      A describing word.
      An action word.
      A punctuation type.
      Correct answer: A name, object or place.
      A word that describes a verb.

      Q2.
      What is a verb?

      A word to describe a noun.
      A word that tells us where something is.
      A word to describe how someone does something.
      Correct answer: An action word, that tells us what someone or something does.

      Q3.
      What is a simile?

      Saying something is something else.
      Using the same sound at the beginning of two consecutive words.
      When a word resembles the sound it makes.
      Giving human characteristics to an inanimate object.
      Correct answer: Comparing two things using the words 'like' or 'as'.

      Q4.
      What is a simple sentence?

      A sentence with a conjunction.
      Correct answer: A sentence with a subject and verb.
      A sentence with ambitious punctuation.
      A sentence with an independent and subordinate clause.
      A sentence with only a verb.

      Q5.
      Which literary technique is this? Directly comparing an object to another thing.

      Onomatopoeia
      Alliteration
      Pathetic fallacy
      Correct answer: Metaphor
      Adverbial phrase

      Q6.
      What is the purpose of an adverbial phrase?

      Correct answer: To add more information to the sentence.
      To describe a noun.
      To compare two things.
      To make a sentence longer.
      To make a sentence shorter.

      6 Questions

      Q1.
      What is setting?

      A genre of text.
      Correct answer: The time and place that a story takes place.
      The time period that a story takes place.

      Q2.
      Which word means 'a bad and difficult place'?

      Correct Answer: Dystopia, dystopia

      Q3.
      What is the opposite of dystopia?

      Correct Answer: Utopia, utopia

      Q4.
      Choose the main characteristics of dystopia.

      Freedom
      Correct answer: Suffering
      Peace
      Nature
      Correct answer: Injustice

      Q5.
      Pick parts of our society that writers may want to show in their dystopian novels.

      Beauty of nature
      Inspirational people
      Correct answer: Homelessness
      Equality
      Correct answer: Climate destruction

      Q6.
      Which of the sentences below are dystopian sentences?

      Everyone is welcome here.
      Correct answer: The sky darkened menacingly overheard.
      The flowers bloomed majestically in the garden.
      Correct answer: The police prowled the streets intimidatingly.
      The children played happily and calmly in the streets.

      To help you plan your 7 English lesson on: Understanding dystopias, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...