Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using sophisticated punctuation in dystopian descriptions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of sophisticated punctuation to create deliberate effects.

      Key learning points

      1. A colon is used to introduce a list or to introduce a list or explanation
      2. A semi-colon is used to separate two main clauses that are linked
      3. A dash can add extra information about a noun

      Keywords

      • Dingy - describes a place that is dark and often dirty.

      • Colon - a punctuation mark (:) that goes before a list or explanation.

      • Semi-colon - a punctuation mark (;) that indicates a pause between two independent, but related clauses.

      • Dash - a punctuation mark (-) that interrupts a sentence to give extra information.

      Common misconception

      Using semicolons and colons interchangeably

      A semicolon always has to have an independent clause on either side of it.

      Teacher tip

      Encourage pupils to use a colon to reveal something that was hidden in a dystopian setting so that they use a colon with deliberate effect.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a conjunction?

      Correct answer: A word to connect clauses or sentences
      A word to describe a noun
      A clause that cannot stand on its own

      Q2.
      What is an independent clause?

      a clause that does not make sense on its own
      Correct answer: a clause that does make sense on its own
      the clause at the beginning of a sentence

      Q3.
      What do you use to separate items in a list?

      apostrophe
      Correct answer: comma
      colon

      Q4.
      Which sentence below is an interrogative sentence?

      Defiance will be punished!
      Correct answer: Who do you think you are?
      You will be punished if you break the rules.

      Q5.
      What is atmosphere?

      the place a story is set
      Correct answer: the feeling associated with a place
      the weather in a place

      Q6.
      Which sentence describes a place with an oppressive atmosphere?

      Correct answer: The penetrating eye on the billboard glared down at the citizens.
      The beady eye on the billboard glanced down at the citizens.
      The sharp eye on the billboard looked down at the citizens.

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a colon?

      To separate two independent clauses that link together.
      Correct answer: To introduce a list or explanation.
      To emphasise some extra information in the middle of a sentence.

      Q2.
      What is the purpose of a semicolon?

      To introduce a list or explanation.
      Correct answer: To separate two independent clauses that link together.
      To emphasise some extra information in the middle of a sentence.

      Q3.
      Which sentence uses a colon correctly?

      The society controlled in two ways and they were: propaganda, and surveillance.
      Correct answer: The society controlled in two ways: propaganda and surveillance.
      The society controlled in two ways: which were propaganda and surveillance.

      Q4.
      Which sentence uses dashes correctly?

      Correct answer: John - a haggard man in his fifties - walked to work in the cold.
      John - a haggard man - in his fifties walked to work in the cold.
      John - a haggard man in his fifties walked to work in the cold.

      Q5.
      'The leaders had absolute control they exercised their power everyday.' Where should the semicolon go in this sentence?

      Correct answer: The leaders had absolute control; they exercised their power everyday.
      The leaders had absolute control they exercised their power; everyday.
      The leaders; had absolute control they exercised their power everyday.

      Q6.
      Correct the use of colon in this sentence: 'She finally deciphered the stench of: decaying food.'

      Correct answer: She finally deciphered the stench: decaying food.
      She finally deciphered the stench which was: decaying food.
      She finally deciphered: the stench decaying food.

      To help you plan your 7 English lesson on: Using sophisticated punctuation in dystopian descriptions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...