Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Describing a setting to reflect dystopian themes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a description of a setting that reflects different dystopian themes.

      Key learning points

      1. Contrasting settings can be used to show injustice and inequality in a dystopian society
      2. Hostile or dilapidated settings are often used to reflect difficulties or discrimination
      3. Opulent or luxurious settings are often used to show power and greed
      4. Semantic fields can help create a setting that has a theme running through it

      Keywords

      • Opulent - An opulent place or item is costly and luxurious, in a boastful manner.

      • Dilapidated - A dilapidated building is in a state of ruin because of neglect.

      • Semantic field - A semantic field is a group of words related in meaning.

      • Inequality - When a society has inequality, there are unfair differences between groups of people.

      • Juxtapose - If you juxtapose two things, you place them together for contrasting effect.

      Common misconception

      Pupils may think that dystopian societies only involve dilapidated settings.

      Explain that there are two sides in a dystopia: those with power and control who live in luxury and ordinary citizens in run down areas.

      Teacher tip

      Create a word bank of words to use for an opulent setting and provide it to pupils that need more help with independent writing.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a subordinate clause?

      Correct answer: A clause that does not make sense on its own
      A clause that makes sense on its own
      The clause always at the end of a sentence

      Q2.
      What is the purpose of the conjunction 'and'?

      To express contrast
      To express a negative addition
      Correct answer: To express an addition

      Q3.
      Match the punctuation type to the purpose.

      Correct Answer:comma,to separate items in a list and clauses

      to separate items in a list and clauses

      Correct Answer:exclamation mark,express intense emotion

      express intense emotion

      Correct Answer:semicolon,to join two independent clauses together

      to join two independent clauses together

      Correct Answer:apostrophe,to express possession

      to express possession

      Correct Answer:colon,to introduce a list or explanation

      to introduce a list or explanation

      Q4.
      Which sentence is punctuated correctly?

      Correct answer: Jemima's heart thumped as the door swung open.
      Jemimas' heart thumped as the door swung open,
      Jemimas heart thumped as the door swung open.

      Q5.
      Which sentence is punctuated correctly?

      The three things they cared about were; warmth, comfort, freedom.
      Correct answer: The clouds darkened; the rain fell incessantly.
      The windows of the dilapidated house were shattered; in pieces.

      Q6.
      Which sentence punctuates the list correctly?

      Correct answer: The house was dilapidated: tattered blinds, flickering lights and peeling walls.
      The house was dilapidated: tattered blinds; flickering lights; peeling walls.
      The house was dilapidated; tattered blinds, flickering lights and peeling walls.

      6 Questions

      Q1.
      What is a semantic field?

      Using like or as to compare two things.
      Starting two sentences with the same word.
      When a group of words are synonyms for each other.
      Correct answer: A group of words related in meaning.

      Q2.
      Which words fit a semantic field of nature?

      Trees, flowers, building, clouds.
      Correct answer: Breeze, ripple, blossom, sprout.
      Blue, green, purple, pink.

      Q3.
      What does opulent mean?

      Wealthy
      Beautiful
      Correct answer: Costly and luxurious

      Q4.
      Opulent settings in dystopias most often reflect ...

      carelessness.
      hope.
      Correct answer: greed.

      Q5.
      Dilapidated settings in dystopias most often reflect ...

      Correct answer: suffering.
      indifference.
      privilege.

      Q6.
      What theme does the juxtaposition of opulent and dilapidated settings suggest?

      Equality
      Control
      Correct answer: Inequality
      Rebellion

      To help you plan your 7 English lesson on: Describing a setting to reflect dystopian themes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...