Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using vivid imagery to describe dystopian settings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use imagery to enhance a dystopian description.

      Key learning points

      1. Imagery uses words that create a clear image in the reader’s mind.
      2. Similes compare two things using words such as 'like' or 'as'.
      3. Personification gives human characteristics to something that is not human.
      4. A metaphor compares two things, by saying one thing is another.
      5. Language devices should match the tone that you have created.

      Keywords

      • Imagery - Imagery uses words that create a vivid image in the reader’s mind

      • Simile - Similes compare two things using words such as 'like' or 'as'

      • Metaphor - Metaphors say something is something else, when it is not literally

      • Vivid - A vivid image is clear and powerful and easily visualised

      • Sentinel - a soldier or guard whose job is to keep watch

      Common misconception

      Pupils might mistake a simile for metaphor and vice versa.

      Go through simile and metaphor definitions and examples slowly and explicitly.

      Teacher tip

      It is worth taking time to show pupils the impact of a simple simile with little thought vs a carefully crafted simile. You could get pupils to order similes from best to worst.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an adjective?

      an action word
      an object, person or thing
      Correct answer: a word to describe a noun

      Q2.
      What is tone?

      the place a piece of writing is set
      Correct answer: the feeling a piece of writing provokes
      a group of words related in meaning

      Q3.
      What does it mean to enhance your work?

      to change some things
      to correct all spellings
      Correct answer: to improve the quality of your work

      Q4.
      What does oppressive mean?

      gloomy, dark
      sad, teary
      Correct answer: cruel, harsh

      Q5.
      What does bleak mean?

      angry
      lonely
      Correct answer: gloomy

      Q6.
      Which of the below is a simile?

      Correct answer: The propaganda permeated like toxic fog
      The propaganda was toxic fog
      The propaganda was callous and cruel

      6 Questions

      Q1.
      What is a simile?

      Correct answer: a language device that compares two things using the words like or as
      a language device that says something is something else, when it is not
      a group of words related in meaning

      Q2.
      What is imagery?

      Correct answer: a technique that creates a vivid image in the reader's mind
      a technique that uses the words like or as to compare two things
      a technique that says something is something it is not literally

      Q3.
      Which of the below is a metaphor?

      Correct answer: The shattered windows were hollow eyes
      The streets were like a maze
      The citizens shuffled through life like shadows

      Q4.
      What is the first step when crafting any language device?

      decide the object you want to describe
      describe the comparative object
      Correct answer: decide the tone

      Q5.
      Which simile creates the most oppressive tone?

      Correct answer: The propaganda was like a venomous serpent.
      The cameras were like watchful birds.
      The buildings loomed above like monsters

      Q6.
      Which metaphor creates the most bleak tone?

      Correct answer: The darkness in her heart was a relentless storm.
      His dream was an abandoned boat.
      His joy was a rose in his heart.

      To help you plan your 7 English lesson on: Using vivid imagery to describe dystopian settings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...