Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using paragraphs effectively

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use paragraphs accurately and effectively in my writing to reveal details about a character.

      Key learning points

      1. We use paragraphs to organise our ideas clearly.
      2. Paragraphs are needed when you introduce a new topic, time, place or person.
      3. Paragraphs should be cohesive in between shifts.
      4. Slowly revealing information about a character across multiple paragraphs creates suspense.

      Keywords

      • Cohesive - in fiction writing this means the ideas fit together

      • Accurate - correct in all details; without mistake

      • Suspense - a feeling of anxiousness or uncertainty

      • Paragraph - a distinct section of a piece of writing, usually dealing with a single idea or topic

      • TiPToP - stands for: time, person, topic, place

      Common misconception

      Some pupils might think it doesn't always matter where paragraphs go as long as the text is broken up in places.

      Effective paragraphing is important to the reader's experience of the text. It helps them to follow what they're reading more easily and well crafted paragraphs allow the writer to reveal information in a way that suits their writing best.

      Teacher tip

      You may want to build in additional time for pupils to write up their plans from LC2 or set this is an additional homework task.

      Equipment

      You will need a copy of the example model answer which is available in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which method is used by writers to highlight the contrast between two characters?

      metaphor
      simile
      Correct answer: juxtaposition
      hyperbole

      Q2.
      What does the term ‘reflect’ mean in the context of character description?

      showing the character’s physical appearance
      Correct answer: mirroring the character’s personality or emotions
      revealing the plot
      describing the setting

      Q3.
      Which of the following is the best example of sensory imagery?

      The sky was blue and children were playing.
      Correct answer: The old house smelled musty and the walls were covered in dust.
      The car was faster than I had ever seen.

      Q4.
      Which verb would best convey a character's anger in dialogue?

      whispered
      muttered
      Correct answer: shouted

      Q5.
      In writing, what does ‘vivid’ mean when describing a setting?

      plain
      Correct answer: detailed
      Correct answer: clear
      simple

      Q6.
      What is a common mistake when using paragraphs to describe a character?

      changing paragraphs with a new time or place
      using paragraphs to shift focus from one character to another
      Correct answer: including a detailed description of multiple ideas in one paragraph

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of using paragraphs effectively in writing?

      to make the description longer and more detailed
      to add different ideas to a description
      Correct answer: to organise and separate different ideas or details

      Q2.
      Which of the following is not a component of the TiPToP structure?

      time
      place
      topic
      Correct answer: plot

      Q3.
      How should information about a character be revealed across multiple paragraphs to build suspense?

      all at once in the first paragraph
      Correct answer: slowly and gradually, revealing details bit by bit
      only in the last paragraph

      Q4.
      Put the suggested outline for revealing information about a malevolent character in order, starting with the first.

      1 - introduce the character
      2 - build suspense
      3 - reveal malevolence

      Q5.
      What is the following a definition of? 'In fiction writing, this means the ideas fit together.'

      Correct Answer: cohesive, cohesion

      Q6.
      What does 'cohesion' in writing refer to?

      the clarity of each paragraph’s topic
      Correct answer: the flow and connection between ideas and paragraphs
      the descriptions of the characters

      To help you plan your 9 English lesson on: Using paragraphs effectively, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...