Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring W.H. Auden's poem 'Musée des Beaux Arts'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a creative paragraph inspired by W.H. Auden’s ekphrastic poem 'Musée des Beaux Arts'.

      Key learning points

      1. W.H. Auden’s poem ‘Musée des Beaux Arts’ is an ekphrastic poem.
      2. An ekphrastic poem is a poem which describes a piece of art, and is inspired by it.
      3. Each painting which inspired Auden’s ekphrastic poem depicts tragic events.
      4. However, what inspired Auden were the people in the paintings who seem to have apathetic responses to the tragic events.
      5. Auden focuses particularly on the apathy of the ploughman in Bruegel’s painting ‘Landscape with the Fall of Icarus’.

      Keywords

      • Plough - a large piece of farming equipment that is used to plant seeds and turn over soil

      • Ekphrastic - a poem which describes a piece of art, and is inspired by it

      • Apathetic - showing little interest or feeling in response to something

      • Old Masters - any person who is regarded as a skilled painter who worked in Europe before 1800

      • Martyrdom - death or suffering of someone because of their religious beliefs

      Common misconception

      Auden is saying suffering is unimportant.

      Auden presents extreme suffering, but he is exploring how, inevitably, when something terrible is happening, something ordinary is happening at the same time too.

      Teacher tip

      Consider how you want to read the poem. Will pupils do this in pairs, or will you read as a class? What kind, if any, annotations are you expecting? Will pupils need further words defined other than the ones provided in the lesson?

      Equipment

      You need a copy of the poem W.H. Auden's 'Musée des Beaux Arts' from the Curtis Brown 1979 edition of Selected Poems, edited by Edward Mendelson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each sentence stem to its ending, showing your knowledge of 'The Fall of Icarus' ('Myths, legends and stories that inspire').

      Correct Answer:King Minos imprisons ,Daedalus and Icarus.

      Daedalus and Icarus.

      Correct Answer:Daedalus,constructs wings so they can escape.

      constructs wings so they can escape.

      Correct Answer:Daedalus warns ,his son not to fly too close to the sun.

      his son not to fly too close to the sun.

      Correct Answer:Icarus filled, with hubris, ,flies too close to the sun.

      flies too close to the sun.

      Correct Answer:Daedalus offers ,the god Apollo his wings, saying he will never fly again.

      the god Apollo his wings, saying he will never fly again.

      Q2.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at a painting called 'Landscape with the Fall of Icarus' by Pieter Bruegel. What was Bruegel's painting inspired by?

      a fable
      a moral
      a legend
      Correct answer: a myth
      an historical account

      Q3.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at a painting called 'Landscape with the Fall of Icarus' by Pieter Bruegel. How might we describe Icarus's death?

      comedy
      Correct answer: tragedy
      history
      moral

      Q4.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at a painting called 'Landscape with the Fall of Icarus' by Pieter Bruegel. What do we see if Icarus in this painting?

      his face
      his wings
      Correct answer: his legs
      his arms
      nothing

      Q5.
      In the unit 'Myths and Legends', we look at a painting called 'Landscape with the Fall of Icarus' by Pieter Bruegel. Focus on the figures apart from Icarus. What words most accurately describe them?

      hubristic
      Correct answer: humble
      Correct answer: agricultural
      distressed

      Q6.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at an ekphrastic poem by Williams Carlos Williams. What is an ekphrastic poem?

      a poem inspired by someone
      a poem that uses alliteration throughout
      a poem without any punctuation
      Correct answer: a poem inspired by an artwork

      6 Questions

      Q1.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at four pieces of art about the same set of characters: Daedalus and Icarus. Starting with the first, put them in chronological order.

      1 - the Greek myth of the fall of Icarus
      2 - Pieter Breugel's painting 'Landscape with the Fall of Icarus'
      3 - W.H. Auden’s poem 'Musée des Beaux Arts'
      4 - William Carlos Williams’s poem 'Landscape with the Fall of Icarus'

      Q2.
      In 'Myths, legends and stories that inspire', we focus on a poem by W.H. Auden called 'Musée des Beaux Arts'. What feeling does Auden explore in this poem?

      hubris
      sympathy
      empathy
      Correct answer: apathy
      humility

      Q3.
      In 'Myths, legends and stories that inspire', W.H. Auden's poem 'Musée des Beaux Arts' is an ekphrastic poem because …?

      It doesn’t use any punctuation.
      It is divided into just two stanzas.
      Correct answer: It describes the art it is inspired by.
      It has a French title.

      Q4.
      In W.H. Auden’s poem 'Musée des Beaux Arts' ('Myths, legends and stories that inspire'), who does Auden present as apathetic to the death of Icarus?

      Daedalus
      Jesus
      Correct answer: the ploughman
      the gods

      Q5.
      In W.H. Auden's poem 'Musée des Beaux Arts' ('Myths, legends and stories that inspire'), Auden explores the idea of apathy. Which sentence uses the word apathy correctly?

      The play was apathetic so no-one liked it.
      The audience apathetically applauded and demanded more.
      The play was shocking and everyone was upset and apathetic.
      Correct answer: The play failed to shock; instead, the audience was apathetic.

      Q6.
      Which sentence is best inspired by Auden's interpretation of Pieter Bruegel's ploughman in 'Landscape with the Fall of Icarus'? ('Myths, legends and stories that inspire').

      Working together, the shepherd and ploughman pulled Icarus to safety.
      Correct answer: The ploughman worked back and forth methodically through the field.
      Since then, the ploughman knew, without doubt, he should have done something.
      The ploughman saw the wings and feet, but he was glad Icarus was in the water.

      To help you plan your 8 English lesson on: Exploring W.H. Auden's poem 'Musée des Beaux Arts', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...