Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring William Carlos Williams's poem 'The Hunters in the Snow'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write an ekphrastic poem inspired by Bruegel's 'The Hunters in the Snow' and William Carlos Williams's poem of the same name.

      Key learning points

      1. William Carlos Williams's 'The Hunters in the Snow' is an ekphrastic poem.
      2. An ekphrastic poem is a poem which describes a piece of art, and is inspired by it.
      3. Each of Williams's seven stanzas refers to something in Pieter Bruegel’s painting 'The Hunters in the Snow'.
      4. Bruegel's 'The Hunters in the Snow' depicts a rural scene in winter.

      Keywords

      • Depict - to portray in a picture or to describe in writing.

      • Ekphrastic - a poem which describes a piece of art, and is inspired by it.

      • Dejected - depressed, downcast.

      • Rural - the countryside.

      Common misconception

      Williams didn't use any methods in his poem because he is just describing a painting.

      Every word in a poem is carefully selected. Williams could have made any number of choices about what he depicted in terms of focus, structure, tone and language. We can explore these methods, and add layers of meaning to the painting.

      Teacher tip

      Consider how you will read 'The Hunters in the Snow'. How many times will you read the poem? Who will read the poem and how? Are there words that your pupils will need a glossary for?

      Equipment

      You need a copy of the poem 'The Hunters in the Snow' by William Carlos Williams from the 1991 Collected Poems: 1939-1962, Volume II published by New Directions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we learn about a number of different artists and poets. Match each person to something we know about them.

      Correct Answer:Pieter Bruegel ,16th century painter

      16th century painter

      Correct Answer:Williams Carlos Williams ,20th century American poet

      20th century American poet

      Correct Answer:W.H. Auden ,20th century British poet

      20th century British poet

      Q2.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at some poems by Williams Carlos Williams. Williams carefully selects the adjectives in his poems. Which of the following are adjectives?

      winter
      Correct answer: sturdy
      Correct answer: icy
      skaters
      picture

      Q3.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at some poems by Williams Carlos Williams. He uses a simile in one of them. What is a simile?

      when one or more words begin with the same letter
      repeating a word or phrase at the beginning of sentences
      when you don't use any punctuation in a line of poetry
      Correct answer: a method of comparison using 'like' or 'as'

      Q4.
      In the unit 'Myths and Legends', we look at a poem called 'Landscape with the Fall of Icarus' by Williams Carlos Williams. Williams doesn't use any punctuation in this poem which increases the …?

      enjambment
      rhyme
      Correct answer: pace
      understanding
      stanzas

      Q5.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at a poem called 'Landscape with the Fall of Icarus' by Williams Carlos Williams. What type of poem is it?

      sonnet
      Correct answer: ekphrastic
      ballad
      myth
      legend

      Q6.
      In the unit 'Myths, legends and stories that inspire', we look at some poems by Williams Carlos Williams. Williams uses enjambment in every line of these poems. What does this mean?

      each line of poetry ends in a full stop
      his poem is inspired by a piece of art
      his poem describes a piece of art
      Correct answer: his poem doesn't use any punctuation
      his poem has the same title as the painting it describes

      6 Questions

      Q1.
      Williams Carlos Williams poem 'The Hunters in the Snow' (Myths, legends and stories that inspire) is an ekphrastic poem. Why is it an ekphrastic poem?

      It doesnt use any punctuation.
      Correct answer: It was inspired by a piece of artwork.
      It has the same title as a painting.
      Correct answer: It describes a painting.
      It includes enjambment throughout.

      Q2.
      Williams Carlos Williams poem 'The Hunters in the Snow' (Myths and Legends) describes a number of things in Pieter Bruegel's painting of the same name. Match the item to how Williams describes it.

      Correct Answer:mountains,icy

      icy

      Correct Answer:hunters,sturdy

      sturdy

      Correct Answer:bonfire,huge

      huge

      Correct Answer:bush,winter-struck

      winter-struck

      Q3.
      A pupil said of Pieter Bruegel's painting 'The Hunters in the Snow' (Myths, legends and stories that inspire): "The hunters look dejected". What does the word dejected mean?

      unsuccessful
      bloodthirsty
      angry
      Correct answer: depressed
      returning

      Q4.
      Match each stanza of William Carlos Williams poem 'The Hunters in the Snow' (Myths, legends and stories that inspire) to its focus.

      Correct Answer:Stanza 1,the mountains

      the mountains

      Correct Answer:Stanza 2,the hunters

      the hunters

      Correct Answer:Stanza 3,the broken sign above the inn

      the broken sign above the inn

      Correct Answer:Stanza 4 and 5,the bonfire and the women around it

      the bonfire and the women around it

      Correct Answer:Stanza 6,the skaters

      the skaters

      Correct Answer:Stanza 7,a bush

      a bush

      Q5.
      Pieter Bruegel's painting 'The Hunters in the Snow' (Myths, legends and stories that inspire) depicts a winter scene which means it is of the countryside, rather than a city, town or urban area.

      Correct Answer: rural

      Q6.
      Williams Carlos Williams's poem 'The Hunters in the Snow' (Myths and Legends) doesn't uses any punctuation. We would describe each line of his poem as ...

      Correct Answer: enjambed

      To help you plan your 8 English lesson on: Exploring William Carlos Williams's poem 'The Hunters in the Snow', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...