Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a full narrative piece using the five part narrative structure

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a well-structured and developed piece of narrative writing inspired by a character from a story I have read.

      Key learning points

      1. The 5 part narrative structure divides a story into exposition, rising action, climax, falling action and resolution.
      2. Each section of the narrative does not have to have the same number of paragraphs.
      3. You can engage your reader by using interesting methods in each paragraph.
      4. To structure your piece, you could link the concluding sentence of paragraphs to the next topic sentence.
      5. To further structure your piece, your first and final paragraph could repeat selected ideas or images.

      Keywords

      • Flashback - a transition in a story to an earlier time in the life of one or more characters

      • Alliteration - when two or more words close by to each other start with the same consonant

      • Plosives - use of letters 'p', 't', 'k', 'b', 'd' and 'g' to make a harsh sound; unlike alliteration, these letters don’t have to be found at the start of a word

      • Methods - the tools a writer uses to create their work; flashback, alliteration and plosives are all examples of methods

      • Dejected - unhappy

      Common misconception

      You can't repeat any ideas in creative writing. Once you have used them once, you must create new ideas in every successive paragraph.

      Repetition of certain ideas or images can give your writing a sense of structure. This is particularly true in your final paragraph where repeating ideas from your first paragraph can alert your reader to the idea that you are about to finish.

      Teacher tip

      Consider how long you would like your pupils to write for in Learning Cycle 1. This is the longest task of the lesson. You can then work out the rest of the lesson's timings from there.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these methods to their definitions ('Myths, legends and stories that inspire').

      Correct Answer:alliteration,when two or more words start with the same letter

      when two or more words start with the same letter

      Correct Answer:plosives,letters 'p', 't', 'k', 'b', 'd' and 'g' used to make a harsh sound

      letters 'p', 't', 'k', 'b', 'd' and 'g' used to make a harsh sound

      Correct Answer:flashback,a transition to an earlier time in the life of one or more characters

      a transition to an earlier time in the life of one or more characters

      Q2.
      Which sentences use plosives? ('Myths, legends and stories that inspire')

      Shahrazad shivered in the silence.
      Achilles ran swiftly and elegantly.
      Correct answer: The blindfold was taught and tight against Jane's head.
      Correct answer: Simidele gripped the rope to her side, crushing her hips.

      Q3.
      Which sentence uses alliteration? ('Myths, legends and stories that inspire')

      Patroclus whooped and yelled as Achilles won the race.
      "Crash!" the ship bashed into the ocean's waves.
      Shahrazad took a deep breath and started her next tale.
      Correct answer: The jinni jumped out of the jar.
      King Shahrayar was determined to kill Shahrazad.

      Q4.
      Which puts the five part narrative structure in the correct order? ('Myths, legends and stories that inspire')

      exposition, climax, rising action, resolution, falling action
      rising action, falling action, exposition, climax, resolution
      rising action, climax, falling action, exposition, resolution
      climax, rising action, falling action, resolution, exposition
      Correct answer: exposition, rising action, climax, falling action, resolution

      Q5.
      What is true of the five part narrative structure? ('Myths, legends and stories that inspire')

      It starts with the climax of your story to hook the reader.
      Each section equals one paragraph in your story.
      Each section requires the same number of paragraphs.
      The rising action is where you include a flashback.
      Correct answer: It is a way of structuring a convincing narrative.

      Q6.
      The five part narrative structure is made up of , rising action, climax, falling action and resolution ('Myths, legends and stories that inspire').

      Correct Answer: exposition, the exposition

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence uses alliteration? ('Myths, legends and stories that inspire')

      Simidele shivered in the sea's icy water.
      Briseis couldn't see Achilles, yet she could hear him.
      Correct answer: The fisherman broke into a blistering sweat, barely able to stand upright.
      The pilgrims were all making their way to Canterbury.
      The ship's canon blasted its ammunition loudly.

      Q2.
      Which sentences use dejected (or a form of it) correctly? ('Myths, legends and stories that inspire').

      The fisherman was dejected that he had been made rich and escaped death.
      The executioner looked deject when faced with hurting Jane.
      Correct answer: Simidele could hear dejected crying from the ship of enslaved people.
      Correct answer: Shahrazad refused to feel dejected despite facing the possibility of death.
      The jinni felt dejected because now he could enjoy his freedom.

      Q3.
      When writing a narrative piece, how can you create a sense of finality in the resolution of your writing? ('Myths, legends and stories that inspire')

      by having a character summarise what happened
      by repeating your first paragraph
      by introducing new ideas and characters so readers can imagine a new story
      Correct answer: by repeating selected words or phrases from your first paragraph
      by creating an exposition that establishes your characters and settings

      Q4.
      is when two or more words close by start with the same letter or sound ('Myths, legends and stories that inspire').

      Correct Answer: alliteration

      Q5.
      The five part narrative structure is made up of exposition, rising action, climax, falling action and ('Myths, legends and stories that inspire').

      Correct Answer: resolution, the resolution

      Q6.
      is the use of letters 'p', 't', 'k', 'b', 'd' and 'g' to make a harsh sound ('Myths, legends and stories that inspire').

      Correct Answer: plosives, plosive

      To help you plan your 8 English lesson on: Writing a full narrative piece using the five part narrative structure, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...