Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysis of the theme of appearances and reality in ‘Othello’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can structure a conceptual argument about the theme of appearances and reality in ‘Othello’.

      Key learning points

      1. Critically evaluative thesis statements can be developed using 'whilst', 'not only' and 'crucially'.
      2. Thesis statements should address the writer's purpose or message, in relation to the question focus.
      3. Topic sentences should contain evaluative adjectives and phrases to communicate an interpretation - not devices.
      4. Topic sentences should develop in a sequence, to maintain focus on the argument.

      Keywords

      • Deceit - the act of causing someone to believe something that is not true

      • Perception - the ability to hear, see or become aware of something

      • Contemptible - unworthy of respect

      • Topic sentence - the first sentence of a paragraph; it states the paragraph’s main idea

      Common misconception

      As long as you have planned the argument of your essay, you are ready to write it.

      Planning topic sentences to go with your argument is also important to ensure that your essay is focused on proving the argument.

      Teacher tip

      Ask students to swap plans and see if there are any good points students can get from a partner to add to their own plan in learning cycle 2.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What paragraph does the thesis statement go in?

      Correct answer: introduction
      main body
      conclusion

      Q2.
      A thesis statement should...

      include quotes.
      include analysis.
      Correct answer: include the writer's purpose.

      Q3.
      In Shakespeare's 'Othello', how does the character of Iago link to the theme of appearance vs reality?

      He is malcontent, evoking vengeance on others
      Correct answer: He is deceitful, manipulating other characters' perception
      He is satanic, purposely destroying other characters' happiness

      Q4.
      What does Iago do in Act 3 Scene 3 of 'Othello' to act as director?

      Correct answer: stages a fabricated conversation with Cassio, whilst Othello is forced to listen
      kills Roderigo and blames it on Cassio
      stages a kiss between Cassio and Desdemona, whilst Othello is forced to watch

      Q5.
      What might Shakespeare's purpose be in exploring the theme of appearance vs reality in 'Othello'?

      to expose that you cannot trust your partner in a marriage
      Correct answer: to warn that outward appearances can be deceiving
      to reveal that being deceitful can make you popular

      Q6.
      Through his play 'Othello', how does Shakespeare warn the audience of being too trusting?

      Othello dies after being manipulated by Iago
      Venice is under attack due to trusting Iago's instincts
      Correct answer: all characters that trust Iago (Roderigo, Othello, Emilia) suffer a tragic end

      6 Questions

      Q1.
      Which character from 'Othello' can be considered a deceiving and contemptible antihero?

      Correct answer: Iago
      Othello
      Desdemona
      Roderigo

      Q2.
      Match the criteria with the correct element of the plan.

      Correct Answer:explains the purpose of a body paragraph,topic sentence

      topic sentence

      Correct Answer:supported by the entire text,thesis statement

      thesis statement

      Correct Answer:found at the end of each body paragraph,concluding sentence

      concluding sentence

      Correct Answer:help you prove your topic sentence,supporting details

      supporting details

      Q3.
      What could be improved about this topic sentence about 'Othello': 'Iago reveals himself to be deceitful through many soliloquies.'?

      it should be made longer
      Correct answer: offer more interpretation rather than just identifying devices
      offer more commentary on devices rather than interpretation

      Q4.
      Which topic sentence does not fit the thesis: 'Shakespeare shows Iago as inseparable from the theme of appearances vs reality.'?

      Correct answer: Othello is the most naïve character as he trusts Iago
      Iago deceives Roderigo in Act 1
      Iago is a director in the play, manipulating Othello's perception of reality

      Q5.
      How can you make your thesis statement more critically evaluative when writing an essay?

      offer a quote from the text
      offer some language analysis
      Correct answer: offer a slightly less common viewpoint

      Q6.
      What is true about the sequencing of topic sentences?

      start with the idea you have most quotes for
      Correct answer: each topic sentence should build upon the previous to gradually prove the thesis
      end with the idea you have most quotes for
      the topic sentences can be in a random order as long as they prove the thesis

      To help you plan your 9 English lesson on: Analysis of the theme of appearances and reality in ‘Othello’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...