Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploration of the theme of jealousy in 'Othello'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify a variety of evidence to explore the theme of jealousy in ‘Othello’ and how it contributes to Othello's downfall.

      Key learning points

      1. Shakespeare argues that jealousy doesn't occur in isolation but is a product of the flaws of society.
      2. Male dominance and pride permeates most of the jealousy in the play.
      3. You could argue that Othello’s downfall is not caused by jealousy alone.

      Keywords

      • Cuckolded - When a man’s wife has been unfaithful, he has been ‘cuckolded’.

      • Chaste - To be chaste can mean not having any sexual desire or intentions.

      • Catalyses - To catalyse means to cause something to happen.

      • Contest - To contest means to debate or oppose.

      • Emasculation - The process of making a man feel less male by taking away his power and confidence.

      Common misconception

      Only Othello feels jealousy in the play.

      Many other characters feel jealousy and it is a driving force for lots of the action in the play.

      Teacher tip

      Explore modern day attitudes towards jealousy to help contextualise this emotion for pupils.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below could be seen as examples of jealousy?

      Correct answer: feeling resentful that one's partner is attracted to someone else
      Correct answer: feeling resentful of someone's achievements that you lack
      feeling sad about your personal circumstances
      having control over someone

      Q2.
      How is Iago jealous in 'Othello'?

      Correct answer: he resents Cassio's promotion
      he resents Brabantio having a daughter
      Correct answer: he resents Othello supposedly sleeping with his wife, Emilia

      Q3.
      Jacobean women were expected to be ...

      Correct answer: chaste.
      Correct answer: obedient.
      out-spoken.
      bold.
      devious.

      Q4.
      In Shakespeare's 'Othello', how is Othello a victim of the society he lives in?

      he is rejected by the woman he loves due to being an outsider
      Correct answer: he is subject to prejudice because of his status as outsider
      he cannot work in a high rank because of his status as an outsider

      Q5.
      In 'Othello', how is Othello's jealousy shown to be all-consuming and how could its effect be linked to pride?

      he kills Cassio as Cassio publicly humiliates him
      Correct answer: he kills Desdemona as her infidelity threatens his male dominance
      he kills Iago as his scheming ruins his reputation

      Q6.
      How are the patriarchy and jealousy linked in 'Othello'?

      Correct answer: jealousy is most significant and detrimental to male characters
      jealousy is mostly felt by the female characters
      men are jealous of women's position of little responsibility

      6 Questions

      Q1.
      In the play 'Othello', which character's jealousy precedes Othello's jealousy?

      Correct answer: Iago
      Cassio
      Desdemona

      Q2.
      What is a societal root of Iago's jealousy about Cassio's promotion in 'Othello'?

      female chastity
      Correct answer: male pride and dominance
      insular society

      Q3.
      Why is Desdemona and Emilia's supposed infidelity so alarming to Iago and Othello in the play 'Othello'?

      both women swore they would never be unfaithful, they go against their promises
      Correct answer: women were expected to be chaste, being unfaithful breaks this expectation
      Correct answer: women were expected to be obedient, being unfaithful subverts this expectation
      both women operate in secrecy to charm the men that their husbands hate

      Q4.
      In the play 'Othello', how does Desdemona's supposed infidelity put Othello in a vulnerable situation?

      Correct answer: being cuckolded was associated with emasculation, humiliation and loss of honour
      he loses his fortune that is tied up with her family
      he will be exiled from Venice if they divorce
      he will lose his position as general

      Q5.
      How could Othello's outsider status be linked to his downfall, over his jealousy in the play 'Othello'?

      his outsider status leads Desdemona to reject him
      Correct answer: his outsider status leads him to insecurity and jealousy
      his outsider status leads him to let Cassio woo his wife

      Q6.
      What could Shakespeare's message be when it comes to jealousy in 'Othello'?

      jealousy will kill you
      Correct answer: jealousy does not operate in isolation, societal factors catalyse jealousy
      jealousy only occurs in men

      To help you plan your 9 English lesson on: Exploration of the theme of jealousy in 'Othello', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...