Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Responding in debates: effective rebuttals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify key points or flaws in an opposing argument and use these to create an effective rebuttal.

      Key learning points

      1. A rebuttal means having to track the opposing team’s argument and identifying any flaws.
      2. You will usually have time to prepare for a debate, this will help in creating effective rebuttals.
      3. Evidence can look like: statistics, expert testimonials and credible studies.
      4. In a rebuttal you should aim to explain why and how you are challenging the argument.

      Keywords

      • Rebuttal - a response or argument that challenges or disproves another person's statement or claim

      • Flaw - a mistake or weakness in something

      • Critical - in a debate, being critical means thinking deeply about an argument to spot any flaws or weak points

      • Irrelevant - not related to the topic or situation

      • Testimonial - a statement in which someone shares their personal experience or opinion to support something

      Common misconception

      You always have to show both sides of the argument in a debate or discussion.

      In a debate, it is much more skilfull to present a single line of argument.

      Teacher tip

      Task B can be completed as spoken or written task, depending on the needs of your pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the key terms from related to debate to the correct definition.

      Correct Answer:motion,the statement or idea being argued or discussed
      Correct Answer:chairperson,the person who directs the debate, ensuring all rules are followed
      Correct Answer:proposition ,statements in favour of the motion
      Correct Answer:opposition ,statements against the motion
      Correct Answer:audience,the group of people watching and listening to the debate
      Correct Answer:debate,a structured discussion in which opposing views are presented

      Q2.
      Which tasks would you be expected to undertake as chairperson in a debate?

      present your arguments in a debate
      Correct answer: ensure the debate follows the rules
      Correct answer: introduce the speakers and the motion
      ask the audience for their opinions
      Correct answer: ensure the debate keeps to time

      Q3.
      Is the answer true or false? The audience of a debate can be invited to ask questions.

      Correct Answer: True

      Q4.
      What is the house's position on this debate motion? 'This house believes that mobile phones should be banned in schools.' Are they for or against?

      Correct Answer: For

      Q5.
      Which of these sentences does not use a discourse marker?

      Finally, we must think about the impact on humanity.
      Correct answer: It is not something that has been considered.
      Next, the issue of bias in the current system.

      Q6.
      Which of these definitions best describes the word 'logical'?

      using imagination to come up with creative ideas
      acting on feelings without thinking about the consequences
      Correct answer: thinking in a clear and sensible way, based on reason and facts
      making decisions quickly without needing evidence or reasons

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following definitions best describes a rebuttal in a debate?

      presenting your main argument at the beginning of a debate
      asking questions to clarify someone's point
      Correct answer: a response or argument that challenges or disproves another person's claim
      summarising all the key points of your argument.

      Q2.
      Which of the following would not be considered a flaw in an argument?

      Correct answer: well chosen evidence
      opinion presented as fact
      contradictions
      irrelevant or incorrect information or evidence

      Q3.
      Which word beginning with 'f' can be described as 'a mistake or weakness in something'?

      Correct Answer: flaw, flaws, flawed, a flaw

      Q4.
      What is an example of a potential flaw in an argument?

      providing strong evidence to support a claim
      Correct answer: presenting an opinion as a fact without evidence
      making sure your argument stays on topic
      respecting the opposing team's views

      Q5.
      Why is listening carefully to the opposing team important during a debate?

      to avoid asking questions
      to interrupt their argument
      to copy their points
      Correct answer: to identify flaws and prepare your rebuttal

      Q6.
      Which of the following best describes the term 'irrelevant' in a debate?

      a point that strongly supports your argument
      a point that everyone agrees on
      Correct answer: a point that does not relate to the main topic
      a point that provides evidence

      To help you plan your 8 English lesson on: Responding in debates: effective rebuttals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...