Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': reading Act 1 Scene 2

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the relationship between Bernard and Queenie.

      Key learning points

      1. Both Queenie and Hortense tell their story by directly addressing the audience.
      2. Class is a key dimension here - Bernard offers Queenie the hope of a middle class life.
      3. Bernard is a caricature of a repressed English gentleman, who is fearful of all that is unfamiliar.
      4. The setting of Bernard's cold, closed-off Edwardian house mirrors his personality and is opposite to Queenie's warmth.
      5. The playwright uses humour to show the lack of passion between the couple.

      Keywords

      • Characterisation - how a writer creates and constructs a fictional character

      • Motif - a dominant or recurring idea or theme in a text

      • Caricature - a description where characteristics are exaggerated to create a comic effect

      • Humorous - describes something that is funny

      • Stoicism - experiencing pain or hardship without complaining

      Common misconception

      That Queenie and Bernard's relationship is only a marriage of convenience.

      How do Queenie and Bernard interact with each other? Can you find any clues where love or affection might be present?

      Teacher tip

      Scene 2 has descriptions of the sexual relationship between Queenie and Bernard. Consider how you will manage the reading and discussion around this scene.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island' why does Edmundson begin with a description of Jamaica "bracing itself" for a hurricane?

      To emphasise the beauty of natural disasters.
      Correct answer: To create a sense of foreboding and tension.
      To showcase the resilience of the characters.
      To highlight the historical context of the story.

      Q2.
      A literary trope is...

      a tool used exclusively in plays.
      Correct answer: a theme, image, character or plot element that is used across many texts.
      a unique and individualised narrative element.
      a specific event that triggers the climax of the story.

      Q3.
      In 'Small Island' who joins the RAF at the end of Act 1 Scene 1?

      Correct answer: Michael
      Mr Philip
      Mr Ryder
      Mrs Ryder
      Hortense

      Q4.
      The Windrush scandal, in contemporary discussions, refers to...

      a celebratory event marking the contributions of immigrants.
      Correct answer: controversies surrounding the immigration status of some Windrush immigrants.
      a successful political movement advocating for equal rights.
      a literary work capturing the experiences of the Windrush generation.

      Q5.
      In 'Small Island', what dramatic device does Edmundson use that enables Hortense to tell her own story about her upbringing and life?

      Correct Answer: Flashback, flashback, Flash Back, flash back

      Q6.
      In 'Small Island' Edmundson uses direct address. Which word is used to describe how Hortense speaks to the audience?

      Enthusiastically
      Commandingly
      Abruptly
      Authoritatively
      Correct answer: Conspiratorially

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what does Bernard sign up for at the end of Act 1 Scene 2?

      Correct Answer: RAF, Royal Air Force, the RAF, raf, the raf

      Q2.
      Which word describes the act of enduring hardship or pain without complaining?

      Complacency
      Correct answer: Stoicism
      Tolerance
      Indifference

      Q3.
      In 'Small Island', what is the significance of the house in Earl’s Court in Scene 2?

      It reflects Queenie's luxurious lifestyle
      Correct answer: It mirrors Bernard's cold and closed-off personality
      It represents a vibrant and warm atmosphere
      It has no significance in the play

      Q4.
      In 'Small Island' how does Edmundson use the 'Pathé-style news footage' throughout the play?

      Correct answer: As a recurring motif connecting different characters and settings
      As a source of humour
      As a representation of tragedy
      As a historical documentary

      Q5.
      In 'Small Island' Bernard could be considered a caricature of a repressed English gentleman. What does this mean?

      A description that solely focuses on the character's physical appearance.
      Correct answer: A description where characteristics are exaggerated to create a comic effect.
      A description that only happens through actions and does not use dialogue.
      A description where characteristics are emphasised with music.

      Q6.
      In 'Small Island' what dramatic techniques does Edmundson use to narrate Hortense and Queenie's stories?

      Monologue
      Correct answer: Flashback
      Asides
      Correct answer: Direct address
      Foreshadowing

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': reading Act 1 Scene 2, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...