Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': reading the beginning of Act 1 Scene 3

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the events of Act 1 Scene 3 and how the character of Gilbert is established.

      Key learning points

      1. Gilbert is motivated by a desire to fight against Hitler and his Nazi racial theories.
      2. Gilbert is portrayed as gullible, whereas his cousin Elwood is more cynical about their 'mother country'.
      3. Gilbert breaks the fourth wall, addressing the audience to show them the reality of his posting with the RAF.
      4. The sarcasm and demeaning tone of the Sergeant in Lincolnshire is deliberately contrasted with the recruiting officer.
      5. Gilbert joins the RAF to fight for the British Empire, yet he finds that in Britain there's no sense of shared identity.

      Keywords

      • Sarcasm - the use of remarks that clearly mean the opposite of what they say

      • Gullible - easily persuaded or willing to believe most things

      • Cynical - not trusting or unwilling to believe that there are good intentions

      • Ideology - a system of ideas, values or beliefs

      • Colloquial - describes language that is informal or casual everyday language

      Common misconception

      The Jamaican characters all have a cynical view of Britain and the British empire.

      The reality is more nuanced. Whilst characters like Elwood are openly critical, some characters (like Gilbert) are more positive, buying into wartime narratives of fighting for their 'mother country'.

      Teacher tip

      In learning cycle 1 there is an opportunity to explore WW1 and WW2 propaganda and its effects in more depth. Share other images of posters and explore how they persuaded people to enlist and what they suggested about war.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is Ā© Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what do the characters Michael and Bernard both sign up for after dramatic events?

      Correct Answer: RAF, Royal Air Force, the RAF, the raf, royal air force

      Q2.
      Where is Scene 2 set in 'Small Island'?

      Jamaica in a hurricane
      Correct answer: In London during WWII
      On the HMT Windrush
      At Mr Philip's house

      Q3.
      In 'Small Island', how does Edmundson use the house in Scene 2 to reflect Bernard's characterisation?

      The house is modern and lively
      The house is luxurious and colourful
      Correct answer: The house is old-fashioned and dowdy
      The house is small and cramped

      Q4.
      In 'Small Island', who is the first character to use direct address?

      Queenie
      Michael
      Correct answer: Hortense
      Bernard
      Mrs Ryder

      Q5.
      Starting with the first, put these events from Act 1 Scene 2 of 'Small Island' into chronological order.

      1 - Bernard and Queenie are arguing over furniture which Queenie wants to donate.
      2 - Queenie addresses the audience and tells them about her upbringing.
      3 - Queenie agrees to marry Bernard after her Aunt Dot dies.
      4 - The air raid siren begins to wail and the house is bombed.
      5 - Bernard tells Queenie he loves her and then joins up for the RAF.
      6 - Michael enters Queenie's house.

      Q6.
      In 'Small Island' what dramatic device does Edmundson use to enable characters to share their histories?

      Direct address
      Motif
      Correct answer: Flashback
      Metaphor
      Monologue

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', which term best describes Elwood's attitude towards Gilbert's decision to enlist?

      Correct answer: Cynical
      Patriotic
      Gullible
      Proud

      Q2.
      In 'Small Island' Elwood asks Gilbert "why you wanna go licky-licky to the British?". What describes this types of language use?

      Formal
      Correct answer: Colloquial
      Exaggerated
      Patriotic

      Q3.
      In 'Small Island' Scene 3, which dramatic techniques are used that are also found in Scenes 1 and 2?

      Soliloquy
      Correct answer: Motif
      Correct answer: Direct address
      Pathetic fallacy
      Foreshadowing

      Q4.
      Match the quotes from 'Small Island' to either Elwood or Gilbert.

      Correct Answer:Elwood,"Why you wanna lose your life for a white man?"
      Correct Answer:Gilbert ,"Have you heard what this Hitler fellow is saying?"
      Correct Answer:Elwood,"This war will change nothing for you and me."
      Correct Answer:Gilbert,"I will be an air-gunner. And I will go to an English university".
      Correct Answer:Elwood,"Man, the English are liars."
      Correct Answer:Gilbert,"I tell you what this is about - you are jealous."

      Q5.
      In 'Small Island' what role does Gilbert get assigned when he joins the RAF in England?

      air-gunner
      pilot
      Correct answer: coal truck driver
      sniper
      paramedic

      Q6.
      In 'Small Island', how does Gilbert describe the reactions of the people in the village.

      Hostile
      Correct answer: Curious
      Correct answer: Fearful
      Correct answer: Amazed
      Confrontational

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': reading the beginning of Act 1 Scene 3, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...