Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introductions and conclusions in a 'Small Island' essay

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a three part structure to create an effective introduction and conclusion.

      Key learning points

      1. An introduction and conclusion should follow a three part structure.
      2. An excellent introduction should start with a general statement about the text.
      3. An introduction should then have a more specific statement about the focus of the question, followed by a thesis.
      4. A thesis statement should include a clear, overarching argument referring to the writer's purpose.
      5. A conclusion should summarise, evaluate and consider the timeless nature of the text.

      Keywords

      • Thesis - the overarching argument to an essay, supported by the entire text

      • Overarching - an argument which is overarching encompasses all the main ideas or themes of a text

      • Timeless - something that does not change as a result of time or fashion

      • Universal - an adjective used to describe a text which, regardless of time period or circumstance, audiences can relate to

      Common misconception

      Introductions and conclusions aren't important.

      An effective introduction means you can impress your reader from the outset and clearly layout your overarching argument for your essay.

      Teacher tip

      This lesson is about writing introductions and conclusions, but it is also about redrafting and self-assessment. Consider how you will make sure students evaluate their work appropriately.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What year was the novel 'Small Island' first adapted for stage and performed?

      Correct answer: 2019
      2009
      1999
      1989
      1979

      Q2.
      What are the historical events that are most prominent in 'Small Island'?

      The Titanic set sail
      Correct answer: WWII
      WWI
      Correct answer: The Empire Windrush docked at Tilbury

      Q3.
      When writing about literary texts we need to consider themes. What is a theme?

      a narrative arc
      exploration of stage directions
      characterisation
      Correct answer: an idea that is explored in a text in a number of different ways

      Q4.
      What is the purpose of a thesis statement in an essay?

      To introduce the main characters.
      To provide supporting detail.
      Correct answer: To state the overarching argument supported by the entire text.
      To conclude the essay.

      Q5.
      Match the different elements of an essay to the correct definition.

      Correct Answer:thesis,overarching argument to an essay, supported by whole text

      overarching argument to an essay, supported by whole text

      Correct Answer:topic sentence,states the paragraph's main idea

      states the paragraph's main idea

      Correct Answer:main quotation,quotations which require analysis

      quotations which require analysis

      Correct Answer:supporting quotation,quotation which does not require analysis

      quotation which does not require analysis

      Correct Answer:concluding sentence,comes to a conclusion about the paragraph's main idea

      comes to a conclusion about the paragraph's main idea

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not part of a three part structure for an introduction?

      A sentence focusing on the theme or character.
      A thesis statement.
      A sentence about the whole text.
      Correct answer: Supporting detail and analysis.

      Q2.
      Which of these is not part of a three part conclusion structure?

      Correct answer: A comment to introduce your overarching argument.
      An evaluative comment.
      A sentence about what the text teaches us or gets us to think about.
      Sentence to summarise what you have said.

      Q3.
      If something is described as 'timeless' it...

      is considered futuristic.
      is considered old fashioned.
      Correct answer: does not change as a result of time and fashion.
      has no sense of the passing of time.

      Q4.
      Which adjective beginning with 'U' describes a text which, regardless of time period or circumstance, audiences can relate to?

      Correct Answer: universal

      Q5.
      Which of these words are not conclusive discourse markers?

      Correct answer: However
      In conclusion
      Correct answer: Initally
      Ultimately

      Q6.
      Which of these is an example of a complex sentence with a fronted subordinate clause?

      Hortense is described as...
      Levy represents this through...
      Correct answer: In the presentation of Gilbert, Levy suggests that...
      Hortense is the epitome of...

      To help you plan your 9 English lesson on: Introductions and conclusions in a 'Small Island' essay, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...