Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing explanations in analytical writing about Akala's 'The Dark Lady'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop my explanations in order to effectively put my ideas about Akala's 'The Dark Lady' across to the reader.

      Key learning points

      1. Good analytical paragraphs begin with a clear topic sentence, supported by a range of evidence.
      2. Good analytical paragraphs mention what method the writer is using.
      3. Good analytical paragraphs are cohesive – discourse markers are used to link ideas together.
      4. Comment on the effects of specific language devices to develop your analysis in detail.

      Keywords

      • Inference - a guess that you make or an opinion that you form based on the information that you have

      • Connotation - a feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning

      • Topic sentence - a sentence that explains the main focus or idea of a paragraph

      • Personification - where a non-human object or thing is given human characteristics

      • Simile - a rhetorical device used to compare two things using the words ‘like’ or ‘as’

      Common misconception

      That the reader will automatically be able to follow your train of thought.

      We all have different connotations from words; you need to clearly explain how you have reached your idea in order for the reader to be able to understand your argument.

      Teacher tip

      You may wish to discuss additional quotations and techniques used to describe Henry and Joan's magical room.

      Equipment

      You need a copy of the 2021 Hodder Children’s Book edition of ‘The Dark Lady’ by Akala for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which two are connotations of gold?

      cheap
      Correct answer: valuable
      Correct answer: warm
      cold

      Q2.
      What is a simile?

      a comparison where something is said to be something else
      Correct answer: a comparison where something is said to be like something else
      giving human emotions non-human things or objects

      Q3.
      The act of doing or saying something again is called ...

      Correct Answer: repetition

      Q4.
      What is personification?

      where non-human emotions are given to humans
      Correct answer: where human characteristics are given to non-human things or objects
      a figure of speech places words with opposite meanings together

      Q5.
      Which of the following is an effective topic sentence?

      Correct answer: 'Akala presents the room as a safe, reassuring place.'
      'Akala uses techniques to present the room in a certain way.'
      'Akala uses similes to present the room in a particular way.'

      Q6.
      What does develop mean?

      Correct answer: to change into a more advanced form
      to stay exactly the same
      to change into a less advanced form
      to change into a more positive outlook

      6 Questions

      Q1.
      In Akala's 'The Dark Lady', the door to the magic room is said to unfasten itself - what technique is this?

      simile
      Correct answer: personification
      enjambment
      oxymoron

      Q2.
      In Akala's 'The Dark Lady', the door is said to be like the "stitching" on a beautiful woman's dress - which technique is this?

      metaphor
      Correct answer: simile
      pathetic fallacy
      juxtaposition

      Q3.
      To shimmer means to ...

      Correct answer: shine with a soft light.
      shine with a bright light.
      become dull and dark.

      Q4.
      Which things do we associate with gold that makes it seem beautiful and valuable?

      Correct answer: the sun
      the moon
      Correct answer: jewellery
      nature

      Q5.
      A guess that you make or an opinion that you form based on the information that you have is an ...

      Correct Answer: inference

      Q6.
      Akala's use of a simile in 'The Dark Lady' to describe the door to Henry and Joan's magical room suggests ...

      the door is ordinary.
      Correct answer: the door is extraordinary.
      the door is familiar.

      To help you plan your 7 English lesson on: Developing explanations in analytical writing about Akala's 'The Dark Lady', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...