Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrasting the familiar and the unknown in your descriptive writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use language and structure to create contrast between the familiar and the unknown.

      Key learning points

      1. You can use language such as semantic fields to show the contrast between the familiar and the unknown.
      2. You could use short, simple sentences to show the surprise at the unknown.
      3. You could use compound sentences to show familiarity since you are aware of the relationship between objects.

      Keywords

      • Familiar - something well-known from a long or close association.

      • Contrast - an obvious difference between two or more things.

      • Unknown - something not known or familiar.

      • Evoke - to bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind.

      Common misconception

      Creative writing is more effective when it focuses on something extraordinary.

      Describing something very well known to you can be more effective as you're able to spend the time focusing on the little details.

      Teacher tip

      You could ask the students to write up their description for homework if you'd like to give them more time to focus on the drawing and explanation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'contrast' mean?

      an obvious difference between two or more things
      Correct answer: an obvious similarity between two or more things
      an explanation of two or more things

      Q2.
      What is the aim of descriptive writing?

      Correct answer: to help your reader visualise the scene
      to give your reader inspiration
      to allow your reader to analyse your writing

      Q3.
      What does it mean if something is familiar?

      it it is imagined
      it is unknown to us
      Correct answer: it is known to us

      Q4.
      What is the impact of using short, simple sentences in our writing?

      Correct answer: they can be used to show shock or surprise
      they add detail to our writing
      Correct answer: they can be used to increase pace

      Q5.
      What is being described here? 'a group of words with a similar meaning.'

      Correct Answer: semantic field

      Q6.
      What is a compound sentence?

      Correct answer: a sentence with two main clauses joined by a conjunction
      a sentence with one main clause
      a sentence with one main clause and one subordinate clause

      6 Questions

      Q1.
      Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:familiar,something well-known from a long or close association

      something well-known from a long or close association

      Correct Answer:contrast,an obvious difference between two or more things

      an obvious difference between two or more things

      Correct Answer:unknown,something not known or familiar

      something not known or familiar

      Correct Answer:evoke,to bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind

      to bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind

      Q2.
      Which of the following do we often associate with the familiar?

      unpredictability
      danger
      Correct answer: comfort
      indifference

      Q3.
      Which words show a comforting tone?

      Correct answer: blanket
      Correct answer: embrace
      reject
      shun

      Q4.
      What type of sentence is being described here: 'A __________ is where you join two main clauses together to show the relationship between them.'

      simple sentence
      Correct answer: compound sentence
      complex sentence

      Q5.
      Which sentence types are best used in your descriptive writing to describe the familiar?

      simple sentence
      Correct answer: compound sentence
      Correct answer: complex sentence

      Q6.
      Which one of the following emotions would you be most likely to feel when confronted with an unknown object?

      Correct answer: surprise
      comfort
      stress

      To help you plan your 7 English lesson on: Contrasting the familiar and the unknown in your descriptive writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...