Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing your explanation of quotations from 'The Wonderful Wizard of Oz'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop my analysis of quotations from Baum’s ‘The Wizard of Oz’ by zooming in on specific words and exploring their connotations.

      Key learning points

      1. Language analysis means exploring how writers convey meaning through their language choices.
      2. Connotations mean the ideas or feelings that a word gives us.
      3. Connotations will vary depending on our individual experiences or memories.
      4. Explanations need to clearly show the reader how you have reached your conclusions.

      Keywords

      • Connotation - a feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning

      • Analysis - examine something closely so that you can understand it

      • Evokes - bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind

      • Explain - to make something clear or easy to understand by describing or giving information about it

      Common misconception

      That we will all have the same response to certain words.

      Our response to words depends on our own individual experiences and memories and therefore we are likely to all get different connotations from words.

      Teacher tip

      Once they have peer-assessed their explanation, you could ask the students to go back and rewrite their explanation based on the feedback.

      Equipment

      You will need an extract from 'The Wizard of Oz' which is available in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an emerald?

      Correct answer: a precious stone
      a precious metal
      a gaseous element

      Q2.
      What is a giant?

      a mythical being who can fly
      a mythical being who can breathe fire
      Correct answer: a mythical being who is superhuman size

      Q3.
      In an analytical answer, quotations act as __________ for your ideas.

      Correct Answer: evidence

      Q4.
      If you explain something then you...

      Correct answer: make something clear and easy to understand
      add in a language device
      add in more ambitious punctuation
      make something more descriptive

      Q5.
      If someone says something 'sharply' then we might think they are...

      calm
      confident
      Correct answer: angry
      sad

      Q6.
      To evoke means to...

      describe something in a detailed and interesting way
      use a language device to show a comparison
      Correct answer: bring a feeling to your mind

      6 Questions

      Q1.
      In L. Frank Baum's 'The Wizard of Oz', Oz is described as...

      a regular man
      Correct answer: an enormous, floating head
      a small, floating head

      Q2.
      In L. Frank Baum's 'The Wizard of Oz', Dorothy finds Oz floating above a...

      Correct Answer: throne

      Q3.
      A connotation is...

      Correct answer: a feeling you get from a word
      a clear explanation of your ideas
      a word that has the same spelling but different meaning

      Q4.
      Match the word with the connotation.

      Correct Answer:giant,intimidating
      Correct Answer:emerald,precious
      Correct Answer:throne,royalty

      Q5.
      To examine something closely in order to understand it is called...

      Correct Answer: analysis, analysing

      Q6.
      Which of the following is an effective phrase for giving feedback to someone?

      I didn't like it when you said...
      Correct answer: I thought it was really effective when you said....
      This reminds me of my idea...

      To help you plan your 7 English lesson on: Developing your explanation of quotations from 'The Wonderful Wizard of Oz', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...