Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using ambitious language and colour imagery to improve your descriptive writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can rewrite a description of an image using ambitious language devices and colour imagery.

      Key learning points

      1. Free writing is designed to help you unleash your creativity.
      2. Rewriting is the process of rewriting sentences, adding, dropping or reframing ideas and choosing more precise words.
      3. You want to be precise and ambitious in your use of language devices in order to evoke specific emotions in the reader.
      4. The way you use colour imagery can also affect the mood of a piece of writing.

      Keywords

      • Rewrite - the process of rewriting sentences, adding, dropping or reframing ideas and choosing more precise words

      • Ambitious - it needs a lot of skill and effort to be successful

      • Evoke - to bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind

      • Cliche - a phrase, remark or opinion that has very often been said or expressed before

      • Enhance - to improve the quality, amount or strength of something

      Common misconception

      That using similes is in itself effective descriptive writing.

      You should aim to have a simile that creates a specific emotion and avoids clichés.

      Teacher tip

      You could ask the pupils to peer assess their use of similes and colour imagery to help them see how they could enhance them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The emotional response that a writer wants to create in a reader is known as the...

      purpose
      Correct answer: mood
      atmosphere

      Q2.
      Free writing is when you...

      Correct answer: simply write without worrying about clarity or accuracy
      create an in-depth plan before you begin writing
      revise and review a piece of writing

      Q3.
      What does the word evoke mean?

      a phrase that has often been said
      to improve the quality, amount or strength of something
      Correct answer: to bring or recall a feeling, memory, or image to the mind

      Q4.
      Starting with the first, put the following synonyms for 'good' in order of how ambitous they are.

      1 - great
      2 - excellent
      3 - magnificent

      Q5.
      What is a simile?

      a direct comparison between two things, often using 'is' or 'was'
      Correct answer: comparing two things using 'like' or 'as'
      giving human characterstic to inanimate objects

      Q6.
      What is a metaphor?

      Correct answer: a direct comparison between two things, often using 'is' or 'was'
      giving human characterstic to inanimate objects
      over exaggeration in piece of writing

      6 Questions

      Q1.
      Descriptive writing is designed to...

      Correct answer: help the reader picture the scene
      help the reader draw the scene
      help the reader with their own writing

      Q2.
      Which two adjectives make you think of something beautiful?

      Correct answer: moonlit
      pond
      Correct answer: glistened

      Q3.
      How does the use of language devices help create an effective piece of descriptive writing?

      Correct answer: Language devices are a way for the writer to communicate a mood or a feeling
      Language devices show off how much you know about descriptive writing
      Language devices help a reader understand how a story progresses

      Q4.
      Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:Rewrite,a process of rewriting sentences, adding, dropping or reframing ideas

      a process of rewriting sentences, adding, dropping or reframing ideas

      Correct Answer:Ambitious,it needs a lot of skill and effort to be successful

      it needs a lot of skill and effort to be successful

      Correct Answer:Evoke,to recall a feeling, memory, or image

      to recall a feeling, memory, or image

      Correct Answer:Cliche, a phrase or remark that has been expressed often

      a phrase or remark that has been expressed often

      Correct Answer:Enhance,to improve the quality, amount or strength of something

      to improve the quality, amount or strength of something

      Q5.
      Which of the following is true for creating language devices?

      You should try to use clichés.
      Correct answer: You should try to evoke a particular emotion.
      You should try to create an abstract image to make the reader think.

      Q6.
      Complete the sentence: __________ can influence the mood of your writing. E.g 'arctic' and 'sapphire' have different connotations.

      language devices
      Correct answer: colour imagery
      free writing

      To help you plan your 7 English lesson on: Using ambitious language and colour imagery to improve your descriptive writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...