Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'The Twisted Tree': symbolism

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and explain how symbols are used throughout the novel.

      Key learning points

      1. Writers use a symbol to represent something that is not literally there.
      2. Symbols in 'The Twisted Tree' include ravens, a blinded eye, the Norns and the fog.
      3. Each symbol represents a key theme or idea.
      4. To create an effective analysis of a symbol, you need to explain where it appears in the novel and what it represents.

      Keywords

      • Symbolism - where writers uses symbols to represent something that isn't literally there (e.g. an idea or theme)

      • The Norns - in Norse mythology, three wise women spinners who determined every allotted life span

      • Prophecy - a prediction of what will happen in the future

      • Supernatural - attributed to some force beyond scientific understanding

      Common misconception

      Pupils might think symbols in the novel have only one clear meaning.

      Explain that symbols often have multiple meanings. For example, Martha's blindness can represent family secrets, vulnerability and hidden truths. Encourage looking for different interpretations.

      Teacher tip

      If time allows, consider adding a task where students create symbolic artwork of a symbol from 'The Twisted Tree'. They should also write a brief explanation of its meanings. This will help them understand and engage with the symbols on a deeper level.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a symbol?

      a character who represents an approach
      Correct answer: an object that represents an idea
      a narrative structure
      an object that represents the characters

      Q2.
      Which birds do we see frequently in 'The Twisted Tree'?

      Correct answer: ravens
      crows
      owls
      blackbirds

      Q3.
      In Norse mythology, the three wise women spinners who determined every allotted life span are known as the ...

      Correct Answer: Norns

      Q4.
      If something is described as being 'attributed to some force beyond scientific understanding' then it can be described as ...

      Correct answer: supernatural.
      rational.
      spooky.
      normal.

      Q5.
      Which of the below are reasonable synonyms of the word 'prophecy'?

      Correct answer: prediction
      Correct answer: forecast
      spell
      revenge

      Q6.
      Which weather event usually accompanies the draugr 'The Twisted Tree'?

      Correct answer: fog
      lightning
      sunlight
      rain

      6 Questions

      Q1.
      What is being described here: 'where writers uses symbols to represent something that isn't literally there (e.g. an idea or theme)'?

      Correct Answer: symbolism

      Q2.
      Who are The Norns in Norse mythology?

      guardians of treasure
      warriors of Odin
      Correct answer: wise women spinners who determine life spans
      creators of the world

      Q3.
      In 'The Twisted Tree', what does the fog symbolise?

      love
      Correct answer: the supernatural
      the link between the living and the dead
      fate

      Q4.
      What could Martha's blindness in one eye symbolise in 'The Twisted Tree'?

      Correct answer: wisdom
      happiness
      physical strength
      Correct answer: family secrets

      Q5.
      Why might a writer use symbolism in a text?

      to make the story confusing
      Correct answer: to express hidden meanings or ideas
      to fill space in the book
      to show off their vocabulary

      Q6.
      How does the symbol of the ravens in 'The Twisted Tree' enhance our understanding of the text?

      they show Martha's bravery
      Correct answer: they symbolise a link between the living and the dead
      they represent Martha's fear of animals
      they are a sign of bad luck

      To help you plan your 7 English lesson on: 'The Twisted Tree': symbolism, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...