Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Considering non-verbal features in presenting a speech

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how non-verbal features contribute to an effective speech.

      Key learning points

      1. The pitch, tempo, loudness and tone of voice used in speeches can enhance the content.
      2. Gesture and posture can be used to engage the audience and to add emphasis to important points.
      3. Spoken language often needs to be slower than feels natural.
      4. You need to consider your spatial behaviour - too much movement can be distracting but too little can be wooden.

      Keywords

      • Pitch - this refers to the highness and lowness of your voice

      • Tone - this refers to the attitude and emotion of your voice

      • Posture - refers to the way someone holds themselves when they’re seated or standing

      • Non-verbal features - aspects of communication that do not involve spoken words, such as body language and tone of voice

      Common misconception

      Content alone is enough for an effective speech.

      Consider the most engaging speakers and how they use tone, gestures and eye contact. Giving a speech is so much more than just the words on a page.

      Teacher tip

      This lesson focuses on improving an existing speech so students will need to have a previously written speech with them when completing the tasks related to improving non-verbal communication.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the primary purpose of writing a letter to MPs to stop sewage companies dumping in our oceans?

      Correct answer: persuade
      inform
      entertain
      explain

      Q2.
      Which word beginning with 'T' describes the mood, feeling and attitude of a speech?

      Correct Answer: Tone

      Q3.
      When a text appeals to the reader using the pronoun 'you' this is an example of ...

      Correct answer: direct address
      anaphora
      repetition
      rule of three

      Q4.
      Match these devices to the correct speech openings.

      Correct Answer:direct address,You must act now.

      You must act now.

      Correct Answer:rhetorical question,How can another day pass without action?

      How can another day pass without action?

      Correct Answer:anecdote,I remember the loud bang of the explosion.

      I remember the loud bang of the explosion.

      Correct Answer:rule of three,Ignoring this plea will be disastrous, catastrophic and tragic.

      Ignoring this plea will be disastrous, catastrophic and tragic.

      Q5.
      What type of sentence is being used here: 'Continue to break down the barriers you face.'?

      Correct answer: imperative
      declarative
      interrogative

      Q6.
      What features has the following closing used? "Like the sounds of the battle field, we must be loud, explosive and send a message."

      direct addess
      Correct answer: simile
      Correct answer: rule of three
      rhetorical question
      anecdote

      6 Questions

      Q1.
      Which word can be used to describe the highness and lowness of a voice?

      Correct answer: pitch
      tone
      pace

      Q2.
      Which word beginning with 'P' refers to the speed at which you deliver your speech?

      Correct Answer: pace

      Q3.
      Which of these could be considered non-verbal features?

      Correct answer: pace
      Correct answer: pitch
      vocabulary
      punctuation
      Correct answer: tone

      Q4.
      Which of the following would you use to show confidence when delivering a speech?

      Correct answer: open body language
      Correct answer: assertive tone
      Correct answer: good eye contact
      closed body language
      fidgeting

      Q5.
      Which tonal words could be used to describe Emma Watson's and Emmeline Pankhurst's speeches?

      Correct answer: urgent
      sarcastic
      Correct answer: determined
      offensive
      impartial

      Q6.
      Which answers would not be considered an appropriate tone in which to deliver a persuasive speech about gender inequality to world leaders?

      confident
      Correct answer: humourous
      assertive
      Correct answer: casual
      urgent

      To help you plan your 9 English lesson on: Considering non-verbal features in presenting a speech, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...