Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Romeo and Juliet': exploring Juliet's character and conceptualising agency

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Juliet’s characterisation in ‘Romeo and Juliet’ relates to ideas of the patriarchy and female agency.

      Key learning points

      1. In a patriarchal society, women’s choices were restricted and they were expected to marry and bear children.
      2. Arguably, Shakespeare’s structuring of ‘Romeo and Juliet’ conforms to the notion that men had precedence over women.
      3. Furthermore, Juliet’s interactions with her surroundings could represent the restricted nature of women’s lives.
      4. Our first and last impression of Juliet is around her marriage which could imply that women were defined by marriage.
      5. Considering agency is important because it allows us to consider the power dynamics in society.

      Keywords

      • Patriarchal - relating to or denoting a system of society or government controlled by men

      • Agency - the capacity of an individual to act independently from others and to make their own free choices

      • Precedence - the condition of being considered more important than someone or something else

      • Subservient - less important; subordinate

      Common misconception

      Women were completely powerless in patriarchal societies.

      While women's lives were restricted, they were not completely powerless.

      Teacher tip

      To add challenge, you might want to extend the thinking in Task C to also consider the theme of fate in 'Romeo and Juliet' - does it undermine any potential agency that Juliet might have?

      Equipment

      You may wish to have a copy of Shakespeare's 'Romeo and Juliet' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Starting with the first, put these events from Shakespeare's 'Romeo and Juliet' in chronological order.

      1 - Juliet’s parents hope that she will marry Count Paris.
      2 - Juliet falls in love with Romeo and they marry in secret.
      3 - Romeo kills Tybalt, Juliet’s cousin, and is banished from Verona.
      4 - Juliet’s father informs her that she must marry Count Paris.
      5 - Juliet fakes her own death.

      Q2.
      Match the characters from Shakespeare's 'Romeo and Juliet' with their relation to Juliet.

      Correct Answer:Romeo,her husband

      her husband

      Correct Answer:Lord Capulet,her father

      her father

      Correct Answer:Count Paris,her proposed husband

      her proposed husband

      Q3.
      Shakespeare's 'Romeo and Juliet' was published in which era?

      Correct answer: Elizabethan era
      Jacobean era
      Victorian era

      Q4.
      'Relating to or denoting a system of society or government controlled by men' is the definition of which word beginning with 'p'?

      Correct Answer: patriarchal, patriarchy

      Q5.
      Which of the following is the definition of 'restricted'?

      Correct answer: limited
      unlimited
      expansive
      boundless

      Q6.
      Which of the following is the definition of 'subservient'?

      the most important
      Correct answer: less important
      more important

      6 Questions

      Q1.
      When Shakespeare's 'Romeo and Juliet' was written and performed, England was a __________ society.

      matriarchal
      Correct answer: patriarchal
      non-hierarchical

      Q2.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', which of the following characters is introduced to the audience last?

      Romeo
      Lord Capulet
      Count Paris
      Correct answer: Juliet

      Q3.
      Which of the following is the definition of 'precedence'?

      Correct answer: the condition of being considered more important than someone
      the condition of being considered less important than someone
      the condition of being considered as important as someone

      Q4.
      'The capacity of an individual to act independently from others and to make their own free choices' is the definition of which word beginning with 'a'?

      Correct Answer: agency

      Q5.
      What does the concept of 'female agency' refer to?

      the ability of female characters to overpower men
      when female characters show a lack of action
      Correct answer: the ability of the female characters to take action

      Q6.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', where do we encounter Juliet's character?

      outside in the streets of Verona
      Correct answer: inside controlled spaces
      constantly moving inside and outside

      To help you plan your 11 English lesson on: 'Romeo and Juliet': exploring Juliet's character and conceptualising agency, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...