Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Romeo and Juliet': Juliet's agency in Act 1, Scene 5 and Act 2, Scene 2

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Juliet’s agency in Act 1, Scene 5 and Act 2, Scene 2 of ‘Romeo and Juliet’.

      Key learning points

      1. Arguably, the stage directions in Act 1, Scene 5 show Romeo taking control of the exchange with Juliet.
      2. Potentially, we might see Juliet as taking both a passive and active role in Act 1, Scene 5.
      3. Juliet’s language in Act 2, Scene 2 arguably shows her dictating the terms of her relationship with Romeo.
      4. By bringing up the subject of marriage, Juliet is arguably showing agency in the relationship.
      5. Stage directions can affect how we perceive power dynamics and relationships between characters.

      Keywords

      • Agency - the capacity of an individual to act independently from others and to make their own free choices

      • Passive - not acting to influence or change a situation; allowing other people to be in control

      • Dictating - to give orders, or tell someone exactly what they must do

      Common misconception

      That women always took a passive role in relationships in the Elizabethan era.

      Arguably, Juliet takes an active role in her relationship with Romeo.

      Teacher tip

      It might be useful to show images or clips of different stage productions of 'Romeo and Juliet' in the third learning cycle to help pupils think about how the staging might make them see the characters differently.

      Equipment

      This lesson uses an extract taken from Act 1, Scene 5 of 'Romeo and Juliet'. It's available in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Relating to or denoting a system of society or government controlled by men' is the definition of which word beginning with 'p'?

      Correct Answer: patriarchal, patriarchy, patriarchal society

      Q2.
      In a patriarchal society, women would have been expected to do which of the following?

      challenge men
      Correct answer: obey men
      control men

      Q3.
      In which scene do Romeo and Juliet first meet in Shakespeare's 'Romeo and Juliet'?

      Act 1, Scene 1
      Correct answer: Act 1, Scene 5
      Act 3, Scene 1

      Q4.
      To be 'subordinate' means to be which of the following?

      more important
      Correct answer: less important
      equally important

      Q5.
      'Not influenced or controlled in any way by other people, events, or things' is the definition of which word?

      Correct answer: independent
      dependent
      codependent

      Q6.
      To be passive is to be which of the following?

      acting to influence or change a situation
      creating a change or situation
      Correct answer: not acting to influence or change a situation

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'Romeo and Juliet', who brings up the subject of Romeo and Juliet's marriage first?

      The Nurse
      Correct answer: Juliet
      Romeo

      Q2.
      Act 1, Scene 5 of Shakespeare's 'Romeo and Juliet' includes the stage direction "He kisses her" in reference to Romeo. What does this imply?

      that Juliet is taking an active role
      Correct answer: that Romeo is taking an active role
      that Romeo is taking a passive role

      Q3.
      'The capacity of an individual to act independently from others and to make their own free choices' is the definition of which word beginning with 'a'?

      Correct Answer: agency

      Q4.
      Complete the quotation from Act 1, Scene 5 of Shakespeare's 'Romeo and Juliet': “Saints do not , though grant for prayers’ sake”.

      Correct Answer: move

      Q5.
      'To give orders, or tell someone exactly what they must do' is the definition of which of the following?

      Correct answer: dictating
      shouting
      arguing
      compelling

      Q6.
      Complete the quotation from Act 2, Scene 2 of Shakespeare's 'Romeo and Juliet': “O, swear not by the ".

      Correct Answer: moon

      To help you plan your 11 English lesson on: 'Romeo and Juliet': Juliet's agency in Act 1, Scene 5 and Act 2, Scene 2, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...