Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning an essay on the theme of belonging in Winsome Pinnock's ‘Leave Taking’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an essay about the theme of belonging in ‘Leave Taking’ by creating a thesis, topic sentences and selecting relevant evidence from the play.

      Key learning points

      1. A thesis statement is a clear, overarching argument.
      2. Topic sentences give focus to individual paragraphs.
      3. Topic sentences should support the overarching thesis.
      4. Select main quotations and supporting quotations to include in an essay.
      5. Main quotations should be analysed; supporting quotations don’t need to be analysed.

      Keywords

      • Thesis - The overarching argument to an essay, supported by the entire text.

      • Topic sentence - The first sentence of a paragraph. It states the paragraph’s main idea.

      • Dramatic methods - The tools a playwright uses to create drama. Examples are setting, stage directions, dialogue and language choices.

      • Main quotations - Quotations which support your topic sentence, and that require analysis.

      • Supporting quotations - Quotations which support your topic sentence, but don’t require analysis.

      Common misconception

      Every quotation you write about should be analysed in detail.

      Main quotations should be analysed, but you should also include supporting quotations that are embedded into sentences without analysis.

      Teacher tip

      Consider how you want to assess the thesis statements and topic sentences created in learning cycle 1 so that you are confident that all students have a convincing argument.

      Equipment

      You need access to a copy of Winsome Pinnock's 'Leave Taking'.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Del moves out of home in Scene Two of 'Leave Taking'. Where does she end up living?

      with Brod
      with friends
      with Viv
      Correct answer: with Mai
      with the Pastor

      Q2.
      'Leave Taking' is a play. Pinnock employs dramatic methods to convey her messages. Which of the following are dramatic methods?

      Pinnock's introduction
      Correct answer: stage directions
      Correct answer: foreshadowing
      stanzas
      Correct answer: scenes

      Q3.
      Match the description of the relationship to the pairs of characters from 'Leave Taking'.

      Correct Answer:Enid and Del,full of intergenerational conflict

      full of intergenerational conflict

      Correct Answer:Del and Viv,siblings

      siblings

      Correct Answer:Del and Mai,developmental, for Del

      developmental, for Del

      Correct Answer:Del and Brod,somewhat close, but mistrustful of each other

      somewhat close, but mistrustful of each other

      Correct Answer:Brod and Enid,life long friends

      life long friends

      Correct Answer:Enid and Mai,client and consultant

      client and consultant

      Q4.
      In Scene Seven of 'Leave Taking', how does Mai react when she realises Del has the gift of obeah?

      Correct answer: She clearly recognises Del’s spiritual power.
      She doubts Del’s ability and asks for proof.
      She is afraid and wants Del to leave.
      She ignores it and changes the subject.

      Q5.
      The idea of belonging is very important to 'Leave Taking'. What does this word mean in the context of the play?

      knowing what belongs to you - explored when Del steals from Mai
      feeling a sense of security - explored when Del feels "hunted" by the police
      Correct answer: feeling you are accepted somewhere - explored when Del faces discrimination
      feeling you long to be someone else - explored when Viv criticises Enid
      feeing you belong to someone else - explored through Enid's husband

      6 Questions

      Q1.
      What would you say to a pupil who told you, "You should include just one quotation per paragraph when writing an essay on 'Leave Taking'"?

      correct - so you can analyse in sufficient detail
      correct - jumping around the play is confusing
      correct - but you can include more than one quotation in your introduction
      Correct answer: incorrect - you should include multiple quotations per paragraph
      incorrect - you should include three quotations in every paragraph

      Q2.
      Imagine an essay question on 'Leave Taking' was, "How does Pinnock use the character of Viv to explore ideas about education?" What does the word 'How' tell you must be included in your essay?

      how you reacted to the play
      biographical detail
      a summary of the plot
      references to context
      Correct answer: analysis of dramatic methods

      Q3.
      You will write a number of essays on 'Leave Taking'. Match the essay term to its definition.

      Correct Answer:thesis,Overarching argument to an essay, supported by whole text

      Overarching argument to an essay, supported by whole text

      Correct Answer:topic sentence,First sentence of paragraph; states paragraph’s main idea

      First sentence of paragraph; states paragraph’s main idea

      Correct Answer:dramatic methods,The tools a playwright uses to create drama

      The tools a playwright uses to create drama

      Correct Answer:main quotations,Quotations which require analysis

      Quotations which require analysis

      Correct Answer:supporting quotations,Quotations which don’t require analysis

      Quotations which don’t require analysis

      Q4.
      Essays about 'Leave Taking' will include main body paragraphs. These main body paragraphs will include quotations. What is the purpose of quotations in a main body paragraph?

      to help retell the story
      Correct answer: to support your topic sentence
      Correct answer: to allow for analysis and interpretation
      to show you know the play off by heart
      so that you can analyse each word and make your paragraph more detailed

      Q5.
      Imagine a question on 'Leave Taking' was, "How does Pinnock use the character of Brod to explore ideas of isolation?" What would serve as the strongest topic sentence?

      Brod is presented as isolated when he says Enid "turn me outta the house".
      Correct answer: Pinnock explores the effects of isolation through Brod's dependence on Enid.
      Ultimately, Brod could help examine the isolation felt by those who migrate.
      Pinnock uses many dramatic methods when creating the character of Brod.

      Q6.
      Imagine a question on 'Leave Taking' was, "How does Pinnock use the character of Enid to explore ideas of shame?" What would serve as the strongest topic sentence?

      Pinnock says she was "fascinated" by the character of Enid.
      Enid feels shame, guilt, unhappiness and despair throughout the play.
      Pinnock shows Enid feels shame when Brod teases about her "crack foot-bottom".
      Correct answer: Pinnock connects Enid's feelings of shame with her impoverished upbringing.
      Pinnock uses dramatic methods to present Enid's shame, like "howl of pain".

      To help you plan your 10 English lesson on: Planning an essay on the theme of belonging in Winsome Pinnock's ‘Leave Taking’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...