Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using context effectively in 'Leave Taking' essays

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand what context is and how to weave it into my analytical essay responses on 'Leave Taking'.

      Key learning points

      1. Context refers to historical, social, literary and biographical information.
      2. Context should not be presented as isolated facts.
      3. Context should be relevant to the analysis and woven in the response.
      4. Context should develop your ideas and give an insight into the writer’s purpose and intention.

      Keywords

      • First generation migrant - A person who was born in one country, but moves to live and establish their life in another country.

      • Second generation migrant - People who have grown up in a country that at least one of their parents was not born in.

      • Windrush scandal - When many citizens who had migrated to Britain between 1948 and 1973 were facing deportation under a discriminatory immigration system.

      • Weave - In relation to context, when you embed it into paragraphs rather than including it as a series of isolated facts.

      Common misconception

      Context must be included in every paragraph.

      Context must be included in essays, but where it is relevant and develops your analysis - not as a tick box exercise for each paragraph.

      Teacher tip

      Consider if your class need to re-read Pinnock's introduction in learning cycle 1. You may feel they have mastered this contextual knowledge already and can devote more time to the Practice Task in learning cycle 2.

      Equipment

      You need access to a copy of Winsome Pinnock's 'Leave Taking'.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      In 'Leave Taking', which characters are first generation immigrants?

      Correct answer: Enid
      Del
      Viv
      Correct answer: Mai
      Correct answer: Brod

      Q2.
      In 'Leave Taking', which characters are second generation immigrants?

      Enid
      Correct answer: Del
      Correct answer: Viv
      Mai
      Brod

      Q3.
      When was 'Leave Taking' first performed?

      1980
      Correct answer: 1987
      1995
      2018

      Q4.
      In Scene Two of 'Leave Taking', why is Brod angry at the British government?

      because of the Windrush Scandal
      because of the racist attack on Gullyman
      because they want him to update his Jamaican passport
      Correct answer: because he has to pay to become a British citizen
      because Viv is not considered a British citizen

      Q5.
      In Scene Two of 'Leave Taking', Brod is angry that he has to seek naturalisation. What does it mean to seek naturalisation?

      the act of moving from one country to another
      the act of getting a passport
      the act of moving back to your country of birth
      Correct answer: the act of making someone a legal citizen of a country they weren't born in

      6 Questions

      Q1.
      In every 'Leave Taking' essay, you should include context. Match the type of context to its definition.

      Correct Answer:historical,What was happening when the text was written.

      What was happening when the text was written.

      Correct Answer:literary,What influenced the text's style or genre.

      What influenced the text's style or genre.

      Correct Answer:social,What were the shared values and ideas of the time period.

      What were the shared values and ideas of the time period.

      Correct Answer:biographical,What are the life experiences of the author.

      What are the life experiences of the author.

      Q2.
      In her introduction to 'Leave Taking', Pinnock tells us she wanted to be an actor, but that she was told she wouldn't be successful because she is Black. What type of context is this?

      historical
      literary
      social
      Correct answer: biographical

      Q3.
      In her introduction to 'Leave Taking', Pinnock tells us she was asked to reduce her original cast of characters in 'Leave Taking's' first draft to just five. What does she say this allowed her to do?

      develop Enid's relationship with her mother
      Correct answer: develop Enid's relationship with her daughters
      develop Enid's relationship with Brod
      include the incident about Gullyman
      develop our understanding of the play's setting

      Q4.
      In Scene Six of 'Leave Taking', Mai decribes her great grandfather's journey to Jamaica in the hold of a ship. What does Mai mean?

      her grandfather's grandfather migrated
      her grandfather's grandfather was a colonial
      her grandfather's grandfather was colonised
      Correct answer: her grandfather's grandfather was enslaved

      Q5.
      In Scene Two of 'Leave Taking', Brod explores the lasting impact Britain's colonisation of Jamaica. If exploring colonisation as a way to understand the play, what type of context are you relying on?

      Correct answer: historical
      literary
      social
      biographical

      Q6.
      In her introduction to 'Leave Taking', which 2018 event does Pinnock link to Brod's experience of needing to seek naturalisation?

      Correct Answer: Windrush Scandal, windrush scandal, Windrush Scandal., Windrush scandal, windrush Scandal

      To help you plan your 10 English lesson on: Using context effectively in 'Leave Taking' essays, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...