Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using context effectively in writing about 'An Inspector Calls'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand what context is and how to include it effectively in my responses.

      Key learning points

      1. Context refers to historical, social, literary and biographical information.
      2. Context should not be presented as isolated facts.
      3. Context should be relevant to the analysis and woven throughout the response.
      4. Context should develop your ideas and give an insight into the writer’s purpose and intention.

      Keywords

      • Literary - related to written works, especially those with artistic or intellectual value

      • Ideology - a system of ideas, values or beliefs

      • Socialism - a political ideology that believes in equality and shared ownership of resources and production

      • Context - background information that helps readers understand a text

      • Generalisation - a broad statement or idea that applies to a group of people or things, often based on limited evidence

      Common misconception

      That context refers only to historical facts.

      Interesting context also includes different attitudes and values. How would different audiences respond to the text and why?

      Teacher tip

      You may wish to adapt the essay question in LC2 and Task B to suit the needs of your pupils and curriculum focus.

      Equipment

      You will need access to a copy of ‘An Inspector Calls’ by J.B. Priestley, Heinemann 2014 edition.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In what year is 'An Inspector Calls' set?

      Correct answer: 1912
      1925
      1945
      1901

      Q2.
      In what year was 'An Inspector Calls' first performed?

      1912
      1939
      Correct answer: 1945
      1946

      Q3.
      In 'An Inspector Calls', which social class does the Birling family represent?

      working class
      aristocracy
      Correct answer: middle/upper class
      royalty

      Q4.
      In 'An Inspector Calls', which societal issue is central to the play’s themes?

      war and conflict
      education and learning
      scientific innovation
      Correct answer: social responsibility and class inequality

      Q5.
      Which political ideology did J.B. Priestley, the writer of 'An Inspector Calls', strongly support?

      Correct Answer: socialism, socialist

      Q6.
      In essay writing, which of the following should a topic sentence do?

      introduce the main quotations of the paragraph
      Correct answer: explain the main focus of the paragraph
      analyse how the language contributes to the argument

      6 Questions

      Q1.
      In every 'An Inspector Calls' essay, you should include context where relevant. Match the type of context to its definition.

      Correct Answer:historical,what was happening when the text was written

      what was happening when the text was written

      Correct Answer:literary,what influenced the text's style or genre

      what influenced the text's style or genre

      Correct Answer:social ,what the shared values and ideas of the time period were

      what the shared values and ideas of the time period were

      Correct Answer:biographical,what the life experiences of the writer were

      what the life experiences of the writer were

      Q2.
      J.B. Priestley was influenced by his service in WW1. What type of context is this?

      literary
      Correct answer: biographical
      historical
      social

      Q3.
      Is the answer true or false? Context should focus on isolated historical facts.

      Correct Answer: false, f

      Q4.
      Why is it important for contextual points to be anchored to the text in analytical essays?

      to demonstrate your knowledge of historical facts
      Correct answer: to support the overarching argument of the essay
      to provide background information about the writer
      to avoid making generalisations about societal norms

      Q5.
      Which of the following could allow for meaningful use of context in an English literature essay?

      including the catch all phrase 'at the time'
      making sure context is encapsulated in one sentence at the end of each paragraph
      Correct answer: weaving it throughout your response
      placing all your contextual knowledge in one paragraph at the end of your essay

      Q6.
      Which of the following can make for compelling evidence in an English literature essay?

      when every quotation is analysed a word at a time
      Correct answer: judicious choice of evidence
      Correct answer: evidence which supports your topic sentence
      Correct answer: analysis of writer's methods exemplified through evidence
      multiple thesis statements

      To help you plan your 10 English lesson on: Using context effectively in writing about 'An Inspector Calls', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...