Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The presentation of the matriarchy in Winsome Pinnock's 'Leave Taking'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the ways in which ‘Leave Taking’ is a social commentary on the experiences of women.

      Key learning points

      1. ‘Leave Taking’ is dedicated to Pinnock’s mother.
      2. ‘Leave Taking’ starts with two epigraphs from two feminist critics.
      3. Enid, Mai, Mooma and Del are all presented as strong matriarchs.
      4. Enid, Mai, Mooma and Del’s experiences could reflect the expectations of strength placed on Caribbean matriarchs.
      5. ‘Leave Taking’ could be interpreted as social commentary on the experiences of women.

      Keywords

      • Feminist critic - an academic who explores how texts present the role and place of women in society

      • Social commentary - a text which explores and critiques particular problems in society

      • Matriarch - a woman who rules, leads or controls a family

      • Epigraph - a short quotation at the beginning of a text which suggests some of its important themes

      • Centrality - the quality of being the most important or significant to something, or being central to it

      Common misconception

      'Leave Taking' is a commentary on the experiences of all women.

      Pinnock presents the unique stories of her created characters. The centrality of women suggests she is making some sort of social comment, but she is not generalising about every single woman's experience of the world.

      Teacher tip

      Alice Walker and Simone de Beauvoir are both important and controversial figures. Consider if your pupils will know of them, and how you will manage (and time) the discussion to focus on their relevance to the interpretation of 'Leave Taking'.

      Equipment

      You need access to a copy of Winsome Pinnock's 'Leave Taking' published by Nick Hern Books.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A matriarch is a woman who rules, leads or controls a family. Which of the characters in 'Leave Taking' are presented as matriarchs?

      Correct answer: Enid
      Viv
      Correct answer: Mooma
      Correct answer: Mai

      Q2.
      In 'Leave Taking', why is the character of Mai important to the Caribbean community in North London?

      for her knowledge of the naturalisation process
      Correct answer: she is someone people turn to in times of crisis
      for her support of Brod, and others like him
      for her willingness to take in other people's children
      Correct answer: for her skills as an obeah woman

      Q3.
      In Scene Four of 'Leave Taking', Enid tells Viv things about her mother. What do we find out?

      She stole some stockings from her uncle's wife
      Correct answer: She would sometimes disappear to spend time in secret places alone
      Correct answer: She brought up her children in rural poverty
      Correct answer: She completed hard manual labour every day of her life

      Q4.
      In Scene Five of 'Leave Taking', Viv offers to help Del with the her baby when it is born. How does Del respond?

      She accepts both the help and the money
      She accepts the help, on the condition that Viv moves in with her and Mai
      She says she doesn't need help because she is getting back together with Roy
      Correct answer: She rejects it saying she needs to get on with her own life without Viv's help
      She gets down on her knees and thanks her

      Q5.
      In 'Leave Taking', the characters of Del and Enid are often present in conflict. How does Pinnock draw attention to their similarities?

      Their position as obeah women
      Correct answer: Their determination to bring up their children by themselves
      Their rejection of their cultural roots
      Correct answer: Their strength and independence
      Their protectiveness over Brod

      Q6.
      In Scene Six of 'Leave Taking', what does Mai describe as "dead" to express her her emotional exhaustion?

      Correct Answer: battery

      6 Questions

      Q1.
      Who does Pinnock dedicate 'Leave Taking' to?

      Madani Younis
      Simone de Beauvoir
      Alice Walker
      Enid
      Correct answer: her mother

      Q2.
      In her introduction to 'Leave Taking', Pinnock says that when she re-reads her play now, she sees her "younger self consulting with my ...".

      Correct Answer: mother

      Q3.
      In Scene Six of 'Leave Taking', what one-word quotation does Enid use to describe the feeling of pressure on her chest?

      suffocate
      Correct answer: crush
      pinch
      rip

      Q4.
      Is the answer true or false? In her introduction to 'Leave Taking', Pinnock says that her mother was a "single parent" at a time when there was still "stigma" surrounding such things.

      Correct Answer: true, t

      Q5.
      An is a short quotation at the beginning of a text which suggests some of its important themes.

      Correct Answer: epigraph, "epigraph", Epigraph, Epigraph., epigraph.

      Q6.
      Pinnock begins 'Leave Taking' with two epigraphs from which two feminist critics?

      Correct answer: Alice Walker
      Nada Pinnock-Graham
      Rupert Brooke
      Nanny of the Maroons
      Correct answer: Simone de Beauvoir

      To help you plan your 11 English lesson on: The presentation of the matriarchy in Winsome Pinnock's 'Leave Taking', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...