Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Jekyll and Hyde' Chapter 2: Search for Mr Hyde

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the characterisation of Mr. Hyde.

      Key learning points

      1. Hyde first appears to Utterson in a dream, linking to the supernatural
      2. Hyde is consistently dehumanised in the description
      3. When he imagines Hyde, London itself becomes unfamiliar and disorientating to Utterson
      4. Utterson is disgusted by Hyde, but also deeply curious about him
      5. The oxymoron 'human juggernaut' suggests that Hyde is human, yet also has supernatural powers

      Keywords

      • Supernatural - Events or phenomena beyond scientific explanation are considered supernatural.

      • Dehumanisation - Dehumanisation is the process of stripping individuals of their human qualities, reducing them to a subhuman state.

      • Oxymoron - When two seemingly contradictory terms appear together for effect, this literary device is an oxymoron.

      • Juggernaut - A huge, powerful, and overwhelming force or institution is often referred to as a juggernaut.

      • Revulsion - A strong feeling of disgust can be described as revulsion.

      Common misconception

      Students might think Stevenson's ambiguity about Hyde's appearance is due to insufficient detail.

      Stevenson keeps Hyde's description vague to engage readers' imaginations, amplifying the character's eeriness.

      Teacher tip

      Pre-read the chapter, noting key descriptions of Hyde. Gather diverse illustrations of Hyde from adaptations to showcase how ambiguity sparks varied interpretations. Encourage students to visualise their own Hyde before revealing these depictions.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde' by Robert Louis Stevenson for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', how is Mr. Hyde's physical appearance described in Chapter 1?

      handsome and charming
      short and stout
      ordinary and unremarkable
      Correct answer: hideous and deformed

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', what does Mr Hyde collect from inside the door?

      Correct Answer: a cheque, cheque, a cheque., cheque., A cheque

      Q3.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', how does Mr. Hyde behave towards Mr. Enfield and the young girl in Chapter 1?

      indifferent and apathetic
      shy and introverted
      Correct answer: violent and aggressive

      Q4.
      What does the word 'supernatural' mean?

      when something is very natural
      confusing
      Correct answer: events or phenomena beyond natural explanation

      Q5.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', how does Mr. Hyde's behaviour contrast with the society's norms in Victorian London?

      He is a philanthropist.
      Correct answer: He is a criminal and a social outcast.
      He is a dedicated family man.

      Q6.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', what are the primary feelings Mr. Hyde's presence evokes in those who encounter him in Chapter 1?

      Correct answer: disgust
      confusion
      curiosity
      Correct answer: fear

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', what does Utterson do at the start of chapter 2, which is not in his usual evening routine?

      go to bed early
      sit by the fire and read book
      Correct answer: looks at Jekyll's will in detail

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', Hyde first appears to Utterson in a .

      Correct Answer: dream, Dream, dream., Dream.

      Q3.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', which of the following words could describe Utterson's reaction to Hyde?

      Correct answer: revulsion
      Correct answer: curiosity
      anger
      frustration

      Q4.
      is the process of stripping individuals of their human qualities, reducing them to a subhuman state.

      Correct Answer: dehumanisation, dehumanisation., Dehumanisation, Dehumanisation.

      Q5.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', which of the following does not imply Hyde is connected to the supernatural?

      Hyde appears to Utterson in a dream.
      Correct answer: Hyde repulses Utterson and other characters.
      London becomes unfamiliar to Utterson in his dream.

      Q6.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr Hyde', what does the following quotation suggest about Hyde: "he gave an impression of deformity without any nameable malformation"?

      He is malevolent and evil.
      Correct answer: His unsettling nature is beyond ordinary human description.
      He is terrifying to look at.

      To help you plan your 10 English lesson on: 'Jekyll and Hyde' Chapter 2: Search for Mr Hyde, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...