Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Jekyll and Hyde': examining Mr. Hyde as a dangerous character

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use well-selected evidence to explain how Hyde is presented throughout the novella.

      Key learning points

      1. At different times in the novella, Hyde is presented as being an unknown entity.
      2. At other times, Hyde is presented as being a dangerous assailant, particularly during the murder of Carew.
      3. Arguably, Hyde acts as a cautionary warning against limitless scientific development.
      4. When selecting quotations, consider the overarching idea, any larger methods used and which words are ripe for analysis.

      Keywords

      • Entity - a person, animal, or thing with its own identity.

      • Assailant - someone who attacks or hurts others.

      • Cautionary - acting as a warning.

      • Temperamental - someone or something that can have sudden mood changes.

      Common misconception

      Hyde is solely presented as a dangerous character from the start to the end of the novella.

      Through the character of Hyde, and others' interactions with him, we can explore Stevenson's wider cautionary message.

      Teacher tip

      To encourage pupils to find quotations from their copies for the text, you could set the final practice task up as a group activity. In fours, pupils could search for evidence from different sections of the novella.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde' by Robert Louis Stevenson for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', Mr. is the first character to mention Hyde.

      Correct Answer: Enfield, Enfield.

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', how does Mr. Hyde murder Sir Danvers Carew?

      pushes him in the river Thames
      Correct answer: clubs him to death
      poisons him

      Q3.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', what time of day is Carew murdered?

      Correct Answer: night, middle of night, nighttime, Night, Middle of night

      Q4.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', what was Carew's profession?

      Correct answer: a member of parliament
      a doctor
      a lawyer
      a business man

      Q5.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', why does Hyde become a 'self-destroyer'?

      Jekyll drinks potion to kill both himself and Hyde.
      Hyde cannot live without Jekyll.
      Correct answer: Hyde fears the gallows.

      Q6.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', Hyde is described as being "troglodytic". Which of the following are logical inferences a reader could make about Hyde from this adjective?

      Correct answer: Hyde is a primitive character.
      Hyde is evil.
      Hyde cannot be trusted.
      Correct answer: Hyde represents the fear of devolution.

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', some readers may argue Hyde is presented as an unknown at certain points in the novella.

      Correct Answer: entity, Entity

      Q2.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', readers will argue, particularly in Chapter 4, that Hyde is presented as a dangerous , as he clubs Carew to death.

      Correct Answer: assailant, Assailant

      Q3.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', a reader could argue that Stevenson uses Hyde as a warning against limitless scientific development.

      Correct Answer: cautionary, Cautionary

      Q4.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', which words from the following quotation would be best for individual analysis: “hailing down a storm of blows”?

      'hailing', 'blows'
      Correct answer: 'hailing', 'storm'
      'storm', 'blows'
      'down', 'blows'

      Q5.
      Match the quotation from 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde' to the inference a reader may make about Hyde.

      Correct Answer:“my hand ready on my weapon”,Hyde is a dangerous assailant.

      Hyde is a dangerous assailant.

      Correct Answer:“there was something abnormal",Hyde is an unknown entity.

      Hyde is an unknown entity.

      Correct Answer:"ape-like fury",Hyde is a cautionary warning against limitless scientific development.

      Hyde is a cautionary warning against limitless scientific development.

      Q6.
      In 'The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde', what does this quotation, from Lanyon's narrative, suggest about Hyde: “the deadliest terror sits by me at all hours of the day and night”?

      Hyde is a dangerous creature who terrifies Lanyon.
      Lanyon is terrified by Hyde as he is an unknown entity.
      Correct answer: Lanyon is terrified at what Hyde's creation means for science.

      To help you plan your 10 English lesson on: 'Jekyll and Hyde': examining Mr. Hyde as a dangerous character, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...