Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'A Christmas Carol': from dark to light

      Lesson details

      Learning outcome

      I can track light and dark imagery through the novella and explain how it has been used.

      Key learning points

      1. Dickens uses the motif of light and dark throughout the novella to symbolise hope and faith.
      2. The cold and dark repeatedly associated with Scrooge at the start shows that he needs to change.
      3. The darkness could reflect Scrooge’s immorality, loss of childhood innocence, or loss of faith.
      4. The spirits enlighten Scrooge as to the error of his ways and guide him towards a more moral future.
      5. Arguably, the spirits guide Scrooge into the light (the light of God and Christianity).

      Keywords

      • Imagery - visually-descriptive language.

      • Melancholy - deeply sad.

      • Virtue - a behaviour showing high moral standards.

      • Draw parallels - to make connections with something.

      • Transformative - something that brings about changes (usually positive changes).

      Common misconception

      Students often think that different ideas equal different arguments.

      Show students our Oak pupils' suggestions. Their suggestions are not different arguments, but different ideas which can form an argument.

      Teacher tip

      It would be lovely to do the task in learning cycle 2 (where the students track light and dark imagery) as group work, to allow students to work together to look at different staves and then share their ideas.

      Equipment

      You will need a copy of Dickens' 'A Christmas Carol' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word best describes Scrooge in Stave 1 of 'A Christmas Carol'?

      furious
      indifferent
      Correct answer: miserly
      philantrhopic
      grief-stricken

      Q2.
      Complete the quotation from 'A Christmas Carol': " is cheap, and Scrooge liked it."

      Correct Answer: Darkness, darkness, Darkness., darkness.

      Q3.
      What is the weather like at the end of 'A Christmas Carol'?

      raining, foggy and cold
      Correct answer: bright, sunny and cold
      snowing, cold and icy
      bright, clear and warm
      foggy, warm and dry

      Q4.
      What is a parable?

      a short story with a moral message
      a tale about two opponents who battle against one another
      Correct answer: a simple story with a moral message, as told by Jesus in the Gospels
      a story which has been passed down form generation to generation
      a story that can only be told aloud because it is not written down anywhere

      Q5.
      Why does Dickens liken Scrooge to the cold in Stave 1 of 'A Christmas Carol'?

      to reflect his kind and philanthropic nature
      to reflect the rejection that Scrooge faced in his early life
      Correct answer: to reflect Scrooge's cruelty and lack of emotional warmth
      to reflect Scrooge's cold-hearted approach to business
      to foreshadow Scrooge's spiritual death in Stave 4

      Q6.
      What does laughter symbolise in 'A Christmas Carol'?

      wealth and material gain
      Correct answer: emotional warmth and generosity
      childlike innocence and vulnerability
      morality and spirituality
      community and social responsibility

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words is the best synonym for 'dark'?

      misanthropic
      sorrow
      jovial
      airy
      Correct answer: gloomy

      Q2.
      Complete the quotation from 'A Christmas Carol': “Scrooge took his dinner in his usual melancholy tavern."

      Correct Answer: melancholy, Melancholy., Melancholy, melancholy.

      Q3.
      What method is used by Dickens in this quotation from 'A Christmas Carol': “Scrooge took his melancholy dinner in his usual melancholy tavern”?

      onomatopoeia
      Correct answer: repetition
      alliteration
      simile
      anaphora

      Q4.
      Which of the following is not a reasonable interpretation for Dickens' use of dark imagery in Stave 1 of 'A Christmas Carol'?

      It reflects Scrooge's immoral behaviour.
      Correct answer: It reflects the sadness Scrooge felt following the death of Jacob Marley.
      It reflects Scrooge's lack of faith and guidance.
      It reflects Scrooge's unchristian nature.
      It reflects his callous and cold-hearted treatment of others.

      Q5.
      Why does Dickens draw parallels between Scrooge and the 'young house' in this quotation: "…it must have run there when it was a young house, playing at hide-and-seek ... and forgotten the way out"?

      Correct answer: Dickens suggests that Scrooge has lost his childlike innocence.
      Dickens suggests that Scrooge isn't responsible for his isolation.
      Dickens suggests that Scrooge has a playful nature.
      Correct answer: Dickens suggests that Scrooge can't find his way out of darkness on his own.
      Dickens suggests that Scrooge doesn't take himself seriously.

      Q6.
      What might the 'bright, clear.. golden sunshine" in Stave 5 of 'A Christmas Carol' represent?

      Scrooge's happiness and relief that his visits from the spirits are over
      Correct answer: that Scrooge has found faith
      that the weather has improved because the spirits manipulated it
      Correct answer: that Scrooge has been successfully enlightened
      Scrooge's love and joy at the acquisition of wealth

      To help you plan your 11 English lesson on: 'A Christmas Carol': from dark to light, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...