Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying and using different perspectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify perspectives and use them in my own writing.

      Key learning points

      1. Perspective refers to literal viewpoint and an opinion.
      2. Examples of perspective include: in media res, panoramic, external and internal.
      3. Words for explaining perspectives include: focus, zoom, trace, notice.
      4. When planning to write about a scene, the first decision is where to position the narrator.
      5. When describing a scene, focus on three key points and include words and phrases.

      Keywords

      • Perspective - a particular point of view; this can be both literally what you see but also what you feel and think

      • In medias res - Latin for “in the middle of things”; this refers to writing that starts in the middle of the plot or action

      • Panoramic - a panorama is an unbroken view of the whole region surrounding an observer

      Common misconception

      Students may think that all writing should begin at the beginning and move through the middle to the end.

      Encourage them to think about how stories, especially films, often start with an exciting scene.

      Teacher tip

      Images of the Rocky Mountains and Isabella Bird may help students to visualise the events described in the extract.

      Equipment

      You will need a copy of an extract from Isabella Bird's 'A lady's life in the Rocky Mountains' which is available in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who was Isabella Bird?

      a renowned painter
      an influential politician
      Correct answer: a writer and explorer
      a famous musician

      Q2.
      What are the missing words in the title of Isabella Bird book: A life in the mountains.

      "Gentlewoman's" and "American"
      "Lady's" and "Canadian"
      Correct answer: "Lady's" and "Rocky"
      "Gentlewoman's" and "Rocky"

      Q3.
      Isabella Bird travelled in which century?

      16th
      18th
      Correct answer: 19th
      20th

      Q4.
      Which of the following verbs is in the present participle form?

      Correct answer: running
      ran
      runs
      run

      Q5.
      Which of the following is the best definition of a narrator?

      the main character in a story
      the person who writes the story
      Correct answer: the voice that tells the story
      the setting of the story

      Q6.
      Which of the following is a synonym for describe?

      explain
      interpret
      Correct answer: depict
      analyse

      6 Questions

      Q1.
      Match the words on the left with their synonyms on the right.

      Correct Answer:perspectives,viewpoints

      viewpoints

      Correct Answer:in media res,in the middle of the drama

      in the middle of the drama

      Correct Answer:panorama,wide view

      wide view

      Q2.
      Match the words on the left with their function when discussing perspective.

      Correct Answer:foreground, background, above,for placing and positioning people and objects

      for placing and positioning people and objects

      Correct Answer:firstly, then, lastly ,for showing the sequence of how we view a scene

      for showing the sequence of how we view a scene

      Correct Answer:swept, zoomed, focused,to indicate how closely or not we look at something

      to indicate how closely or not we look at something

      Q3.
      What is the best argument for shifting perspective from the external landscape to inner feelings?

      to show the range of the narrator's perspectives
      to show what the landscape looks like
      to reveal how the narrator feels
      Correct answer: to show the impact of the landscape on the narrator

      Q4.
      Which words from the following sentence (taken from 'A Lady's Life in the Rocky Mountains') show how triumphant Bird felt: "This was the climb; but at last the Peak was won."?

      climb
      at last
      peak
      Correct answer: won

      Q5.
      When deciding on the perspective for a piece of writing, what should you decide first?

      the name of the narrator
      Correct answer: the position of the narrator
      the age and sex of the narrator
      the motivations of the narrator

      Q6.
      Which of the following is true of a piece of descriptive or narrative writing?

      You need to start at the begining and work through the account chronologically.
      Correct answer: Beginning in the middle of the action (in medias res) can be effective.
      You need to decide if the account is going to be personal.
      Correct answer: You can shift perspective for specific effects.

      To help you plan your 11 English lesson on: Identifying and using different perspectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...