Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using dialogue effectively

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify how dialogue is used and apply that knowledge to my own writing.

      Key learning points

      1. Writers use dialogue for a number of purposes.
      2. Dialogue can reveal the motivations, feelings and the relationship between characters.
      3. Dialogue can also move the plot forward, build tension and illustrate the theme.
      4. Using questions as prompts can help generate ideas for your writing.

      Keywords

      • Command - an order to do something

      • Awe - a feeling of great respect or admiration

      • Theme - the main subject or idea of a text

      • Personality - the type of person you are

      Common misconception

      Students may think that this book describes what life is like for the majority of people who live in Malawi.

      Draw attention to the fact that the book is an autobiography and, therefore, is about the writer's own experiences.

      Teacher tip

      You could show students where Malawi is on a map. Give some context about the country so they can appreciate the value of electricity.

      Equipment

      You will need access to a copy of 'The Boy Who Harnessed the Wind' by William Kamkwamba.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the purpose of William Kamkwamba's windmill in 'The Boy who Harnessed the Wind'?

      to act as a landmark in the village
      to test that he had learned physics correctly
      Correct answer: to bring electricity to the village
      to bring gas to the village

      Q2.
      How old was William Kamkwamba when he built the windmill as detailed in 'The Boy who Harnessed the Wind'?

      12
      13
      Correct answer: 14
      15

      Q3.
      Where is the village setting in the book 'The Boy Who Harnessed the Wind'?

      Correct Answer: Malawi

      Q4.
      What word beginning with 'D' refers to conversation between characters?

      Correct Answer: dialogue

      Q5.
      Which of the following best defines the term "narrator"?

      the main character in the story
      Correct answer: the person who tells the story
      the author of the text
      the person who reads the text aloud

      Q6.
      Which of the following is the best definition of 'dialogue'?

      a description of the setting in a story
      the summary of the plot of a story
      Correct answer: a conversation between characters in a text
      the list of characters in a story

      6 Questions

      Q1.
      Match the words on the left with their synonyms on the right.

      Correct Answer:awe,wonder

      wonder

      Correct Answer:theme,topic

      topic

      Correct Answer:character,personality

      personality

      Correct Answer:command,order

      order

      Q2.
      Which of the following is the best definition of internal dialogue?

      a conversation between two characters in a story
      Correct answer: the thoughts and reflections of a character shared with the reader
      a discussion among multiple characters in a group
      the way the readers say the dialogue out loud

      Q3.
      Using dialogue is best for: building tension, showing change, illustrating themes, revealing personality and ...

      organising ideas
      describing setting
      Correct answer: prompting action

      Q4.
      In the Prologue to 'The Boy Who Harnessed the Wind', the attitude of the crowd moves from to awe.

      joy
      Correct answer: doubt
      curiosity
      indifference

      Q5.
      Which of the following can help you generate ideas for a narrative?

      Correct answer: use prompt questions
      count up the number of words you need
      avoid brainstorming
      focus solely on past experiences

      Q6.
      When we talk about a character's motivations, what do we mean?

      the character's physical appearance and traits
      the character's background and historical context
      the character's interactions with other characters
      Correct answer: the reasons behind the character's actions and decisions

      To help you plan your 11 English lesson on: Using dialogue effectively, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...