Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Withholding information and timing revelations

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the narrative techniques of withholding information and timing revelations.

      Key learning points

      1. Withholding information is a powerful narrative technique for increasing reader engagement.
      2. You can withhold information about the who, what, where, when and how of a story.
      3. Readers can respond in different ways to the withholding of information.
      4. Timing the revelation of the full information affects how your reader responds to the story.

      Keywords

      • To withhold - to keep something back

      • To reveal - to make known or show something that was previously secret

      • Resourceful - skilled at solving problems and making decisions on your own

      • Resilience - the ability to continue to be happy and positive after something difficult or bad has happened

      Common misconception

      Students often think that they should show or tell the key details of a story immediately.

      Encourage them to think about mysteries and thrillers which keep the identify of the villain secret.

      Teacher tip

      Avoid giving context about the book until they have read the extract. You want to keep alive the wonder about what is this amazing machine.

      Equipment

      You will need access to the Prologue to 'The Boy Who Harnessed the Wind' by William Kamkwamba.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the best synonym for suspense?

      joy
      Correct answer: tension
      clarity
      resolution

      Q2.
      Which of the following is a synonym for 'secret'?

      public
      Correct answer: hidden
      obvious
      transparent

      Q3.
      Which of the following is the best definition of the function of an adjective?

      to connect words, phrases or clauses
      Correct answer: to describe or modify a noun or pronoun
      to show action or state of being
      to show an action or state of being

      Q4.
      In the following sentence, which two words are adjectives: 'The old house creaked in the stormy wind.'?

      Correct answer: old
      house
      creaked
      Correct answer: stormy
      wind

      Q5.
      What word beginning with 'A' describes a first person account of someone's life?

      Correct Answer: autobiography, an autobiography

      Q6.
      Which of the following is the best description of a 'twist' in a story?

      a gradual buildup of background information
      an elaboration on the characters' motivations
      a predictable outcome based on the story's events
      Correct answer: an unexpected change in the direction or outcome of the plot

      6 Questions

      Q1.
      If you are able to recover and carry on after setbacks, you are...

      innovative.
      imaginative.
      Correct answer: resilient.

      Q2.
      Which of the following is the closest synonym for "resourceful"?

      Correct answer: inventive
      dull
      hesitant
      rigid
      interesting

      Q3.
      In which African country do the events of 'Harnessing the Wind' take place?

      Correct Answer: Malawi

      Q4.
      In 'Harnessing the Wind,' why does William Kamkwamba build a windmill?

      Correct answer: to make electricity for his village
      to take part in a national programme of utility building
      in order to bring gas to the village
      to encourage people to study physics

      Q5.
      Withholding information from the reader can increase their...

      overall understanding of the story.
      appreciation of the writer's vocabulary choices.
      Correct answer: sense of anticipation and suspense.
      answers to the their questions.

      Q6.
      In a narrative, you can withhold information about who, how, when, what, where and ...

      Correct Answer: why

      To help you plan your 11 English lesson on: Withholding information and timing revelations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...