Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing a dramatic description of an event

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain my response to a text and identify how imagery is used both descriptively and thematically.

      Key learning points

      1. A dramatic account is likely to be full of emotion, danger and conflict.
      2. We expect an account of an event to be fact based and significant.
      3. When talking about our response to a text, it is important to reference details and explain how it affected us.
      4. Analysing language means looking at what it suggests.
      5. We an also link the writer’s choices to the wider themes and ideas.

      Keywords

      • Memoir - a first person written record of a person's own life and experiences

      • Autocratic - demanding that people obey completely, without asking or caring about anyone else's opinions

      • Surveillance - the careful watching of a person or place, especially by the police or army

      • Encroaching - the act of gradually taking away someone else's rights, time, work or privacy

      Common misconception

      Students may think that Lee's account is true of all North Koreans.

      Draw attention to the fact the book is a memoir. It is personal and about what she recalls and what she felt. The context helps us appreciate her own experience.

      Teacher tip

      Show students where North Korea is on a map. It will help them understand the distance travelled when she made her escape.

      Equipment

      You will need access to the book 'The Girl with Seven Names' by Hyeonseo Lee.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the best definition of imagery in a text?

      a figure of speech that involves an exaggerated statement
      Correct answer: the creation of mental pictures in the mind of the reader
      the repetition of consonant sounds at the beginning of words
      the overall structure of a text

      Q2.
      What is the usual function of a prologue?

      to introduce the main characters in detail
      to concisely summarise the entire plot of the story
      Correct answer: to provide background information or set the stage for the story
      to conclude the story with an impactful resolution

      Q3.
      Which of the following is a synonym for the word 'event'?

      Correct answer: occurrence
      object
      idea
      thought

      Q4.
      Which of the following is a synonym for 'dramatic'?

      ordinary
      subtle
      Correct answer: emotional
      calm

      Q5.
      Which of the following is the best definition of a theme?

      the main or most likeable characters in a story
      Correct answer: the central idea or underlying message in a text
      the sequence of events in a story
      the setting or location where the story takes place
      your ideas after reading the text

      Q6.
      Which of the following is the best definition of 'symbolism'?

      the use of exaggerated statements for effect
      the repetition of sounds in a text
      Correct answer: using objects represent ideas or qualities
      using words that sound like their meanings

      6 Questions

      Q1.
      A memoir is usually written in ...

      Correct answer: the first person
      the second person
      the third person
      the present tense

      Q2.
      Which country does Hyeonseo Lee escape from as detailed in 'The Girl with Seven Names'?

      Correct Answer: North Korea , N Korea

      Q3.
      When we are explaining a personal response to a text, which two of the following should we do?

      Correct answer: discuss how the text made us feel personally
      analyse the historical context of the text
      Correct answer: describe specific passages that resonated with us
      compare the text to other works of literature
      evaluate the writer's style and techniques

      Q4.
      Match the words on the left with their synonyms on the right.

      Correct Answer:event ,occurrence

      occurrence

      Correct Answer:surveillance , monitoring

      monitoring

      Correct Answer:autocratic,dictatorial

      dictatorial

      Correct Answer:encroaching ,invading

      invading

      Q5.
      When analysing imagery, we should ...

      Correct answer: consider its connotations and its links to theme and context.
      consider the level of vocabulary sophistication.
      ignore the context as much as possible.
      investigate the origins of the words used.

      Q6.
      Which of the following words could be used to describe the North Korean regime as detailed in 'The Girl with Seven Names'?

      Correct answer: oppressive
      hopeful
      open minded
      Correct answer: restrictive
      free

      To help you plan your 11 English lesson on: Analysing a dramatic description of an event, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...