Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Refining comparative essay writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan and structure a cohesive argument for a poetry comparison essay.

      Key learning points

      1. Introduction and topic sentences should use comparative and correlative conjunctions.
      2. Within a wider similarity, explore smaller variations or connections in the poets ideas, messages or use of devices.
      3. Use sequences of developmental and evaluative connectives to explore multiple angles of an idea.
      4. Ensure concluding sentences and conclusions are evaluative, drawing out precise ideas.

      Keywords

      • Nuanced - a subtle difference in meaning. In our poetry essays we want to look for nuanced differences in the presentation of the same thing (e.g. war).

      • Correlative conjunctions - words that work in pairs to join ideas together (e.g. neither/nor).

      • Discourse markers - words and phrases we use to organise and connect our ideas. They let our reader know where our argument is going.

      • Evaluate - to make a judgement on something. In English we evaluate a writer’s methods and ideas.

      Common misconception

      The best analysis identifies similarities and differences between poems in the anthology.

      The best analysis will look for nuanced variations between similarities (e.g. 'Both 'Bayonet Charge' and 'Remains' explore the impact of war on individuals. However, Remains focuses more on war's aftermath and the psychological effect it can have.')

      Teacher tip

      The practice task in learning cycle 1 gets students to compare two poems and identify a difference within a similarity. You may wish to change the poems in the task to better meet the needs of your students/any upcoming pieces of extended writing they may be completing.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A concluding sentence should…

      rephrase the topic sentence.
      give your opinion about the poem.
      Correct answer: have a sharp focus on the writer’s purpose.

      Q2.
      Instead of choosing poems based on the time they were written or their style, it's better to compare poems based on their presentation of key...

      Correct answer: themes
      forms
      events
      characters

      Q3.
      Topic sentences should...

      Correct answer: outline arguments of each paragraph.
      include contextual detail.
      Correct answer: include key question vocabulary.

      Q4.
      Which poems from the 'Power and Conflict' anthology best explore the theme of memory?

      Correct answer: 'War Photographer'
      Correct answer: 'Remains'
      'Bayonet Charge'
      'Charge of the Light Brigade'

      Q5.
      These poems have been grouped together: 'Ozymandias', 'London' and 'My Last Duchess'. What key theme do they have in common?

      power of love
      power of war
      Correct answer: abuse of power
      power of nature

      Q6.
      If considering the theme of nature which poem would you choose to compare with 'Kamikaze'?

      'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Tennyson
      'War Photographer' by Carol Ann Duffy
      Correct answer: 'Exposure' by Wilfred Own

      6 Questions

      Q1.
      If something has subtle differences in meaning then it can be described as .

      Correct Answer: nuanced, nuance

      Q2.
      '__________ Armitage __________ Owen shy away from describing the traumatic nature of war on the individual soldier.' Which correlative conjunctions could be added to make this sentence accurate?

      Both/and
      Correct answer: Neither/nor
      Both/nor
      Neither/and

      Q3.
      What is being described here: 'to make a judgement on something'?

      analysis
      comparison
      Correct answer: evaluation
      comprehension

      Q4.
      Andeep writes the following introduction@ 'My Last Duchess' highlights the vanity of powerful leaders. 'Ozymandias' does this too.' What would be a good target for Andeep to improve this?

      Correct answer: use correlative conjunctions
      introduce evidence to support your point
      Correct answer: identify a smaller difference within a similarity to show nuanced comparison
      Correct answer: link your ideas back to the question focus
      compare a modern poem from the anthology with one much older

      Q5.
      Which of the following discourse markers would be good for showing a relationship of 'cause/effect'?

      Correct answer: therefore
      Correct answer: thus
      Correct answer: consequently
      similarly
      for example

      Q6.
      What would be a good, nuanced difference to make when analysing 'Ozymandias' and 'My Last Duchess' (MLD)?

      'MLD' was written in the reign of Queen Victoria. 'Ozymandias' wasn't.
      Correct answer: In 'MLD' power is exerted over an individual, in 'Ozymandias' over a nation.
      'MLD' has 56 lines. 'Ozymandias' is a much shorter sonnet of 14.
      'MLD' is about artwork, 'Ozymandias' about statues.

      To help you plan your 11 English lesson on: Refining comparative essay writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...