Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding connections in Antrobus' 'With Birds You're Never Lonely'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how Antrobus presents the contrast between the natural and urban world in ‘With Birds You’re Never Lonely’.

      Key learning points

      1. The title implies that Antrobus’ intention is to encourage the reader to forge a connection with nature.
      2. Arguably, the modern, urban world is presented as isolating.
      3. In contrast, we might see nature as being full of life and connections.
      4. Antrobus is a d/Deaf poet and the use of sound implies that silence can be enriching in certain circumstances.
      5. Antrobus often explores themes of communication, connection, and cultural inheritance.

      Keywords

      • Aural - relating to the ear or the sense of hearing

      • Forge - to make or produce something, often with great difficulty

      • Profound - (of a state, quality, or emotion) very great or intense

      • Maori - a member of the indigenous people of New Zealand

      • Homogenous - of the same or a similar kind in nature

      Common misconception

      That silence is a negative thing.

      Silence can also be peaceful, enriching and calming.

      Teacher tip

      You might talk about how Maori culture values human connections with nature.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following colours do we associate with boredom and the mundane?

      Correct answer: grey
      red
      yellow
      black

      Q2.
      Imagining and describing trees that can talk is an example of...

      Correct Answer: personification

      Q3.
      Catching someone’s eye suggests __________ with them.

      Correct answer: a brief connection
      a deep connection
      an absence of a connection

      Q4.
      Which of the five senses does ‘aural’ refer to?

      sight
      Correct answer: hearing
      taste
      smell
      touch

      Q5.
      Using words that imitate the natural sound associated with their meaning is called ...

      Correct Answer: onomatopoeia

      Q6.
      What might ‘stumbling’ represent?

      feeling confident
      Correct answer: feeling disorientated
      Correct answer: feeling sad

      6 Questions

      Q1.
      The opposite of lonely is ...

      desolate
      isolated
      Correct answer: connected

      Q2.
      In 'With Birds You're Never Lonely', words such as “slam” and “blaring” suggest the __________ noise of the modern world.

      Correct answer: overwhelming
      pleasing
      gentle
      Correct answer: disruptive

      Q3.
      The Maori woman in 'With Birds You're Never Lonely' learned her natural knowledge from ...

      a book
      Correct answer: her grandfather
      her mother

      Q4.
      Profound means something ...

      Correct answer: very great or intense
      mournful and sad
      brief or fleeting

      Q5.
      In 'With Birds You're Never Lonely', the speaker’s experience in the forest makes them __________ humanity’s relationship with nature.

      Correct answer: reflect on
      Correct answer: lament
      angry because of

      Q6.
      Why might representing the opening stanzas of the poem 'With Birds You're Never Lonely' as a black and white picture be appropriate?

      It suggests an older time.
      Correct answer: It suggests the lack of life.
      Correct answer: It suggests the lack of connections.

      To help you plan your 11 English lesson on: Understanding connections in Antrobus' 'With Birds You're Never Lonely', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...