Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing ideas of nature and heritage in Nichols' 'Like an Heiress'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Nichols uses language, form and structure to express ideas of nature and heritage in 'Like an Heiress'.

      Key learning points

      1. Nichols’ personification of nature may be to heighten the unjust treatment of nature by humanity.
      2. The link to the sonnet form through the length may be to show the love that the speaker has for nature and her heritage.
      3. However, the lack of adherence to the sonnet form may show that humanity itself doesn’t love nature.
      4. It may also be representative of the disconnect the speaker feels towards her home.
      5. The irregularity of the poem may be indicative of the uncertainty towards the planet’s future.

      Keywords

      • Ironic - an ironic situation in which something has the opposite effect of the one intended.

      • Anthropogenic - relating to, or resulting from the influence of human beings on nature.

      • Sonnet - a poetic form consisting of 14 lines, written in iambic pentameter, typically on the topic of love.

      • Lament - a passionate expression of grief or sorrow.

      • Volta - the turn of thought or argument in the sonnet form.

      Common misconception

      If a poet doesn't conform to a poetic form then they are rejecting it.

      By not using a particular poetic form, or subverting a poetic form, a poet may be critiquing a certain expectation or making a certain comment on society.

      Teacher tip

      It might be useful to show the students examples of sonnets to show them how Nichols is not adhering to the sonnet form.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      “Burning” might connect to ...

      feelings of sorrow.
      Correct answer: feelings of anger.
      feelings of apathy.

      Q2.
      Attribution of human characteristics to non-human things is called .

      Correct Answer: personification

      Q3.
      The sonnet form has ...

      14 lines and an irregular rhyme and rhythm.
      Correct answer: 14 lines and a regular rhyme and rhythm.
      15 lines and a regular rhyme and rhythm.

      Q4.
      Lament means...

      a passionate declaration of love.
      a passionate declaration of hatred.
      Correct answer: a passionate declaration of sorrow.

      Q5.
      Grace Nichols’ personal context is that ...

      she has lived in Guyana her whole life.
      Correct answer: she emigrated to Britain from Guyana.
      she has lived in Britain her whole life.

      Q6.
      A volta is ...

      Correct answer: the turn of thought or argument in the sonnet form.
      a division of a poem consisting of a series of lines arranged together.
      a reflective poem that laments the loss of someone.
      repetition of words or phrases in the first part of successive clauses.

      6 Questions

      Q1.
      An irregular form in poetry could arguably indicate ...

      Correct answer: feelings of anger
      feelings of calm
      feelings of control
      Correct answer: feelings of uncertainty

      Q2.
      In 'Like an Heiress', Nichols refers to nature’s emotions as ...

      “volatile”
      Correct answer: “moodswings”
      “apathetic”

      Q3.
      In 'Like an Heiress', Nichols links to the sonnet form through ...

      the use of a regular rhyme and rhythm.
      Correct answer: the use of 14 lines in the poem.
      Correct answer: the use of a volta.

      Q4.
      In 'Like an Heiress', the contrast between “burning” and “air-conditioned” is ironic because ...

      Correct answer: it suggests humanity has to create solutions to problems it caused.
      it suggests that the reader knows something the speaker does not.
      “Burning” and the concept of cold are opposites.

      Q5.
      In 'Like an Heiress', the volta in line 4 signals ...

      a shift away from a focus on nature.
      Correct answer: a shift to a focus on the destruction of nature.
      a shift to focus on the speaker’s heritage.

      Q6.
      Relating to, or resulting from the influence of human beings on nature is called .

      Correct Answer: anthropogenic

      To help you plan your 11 English lesson on: Analysing ideas of nature and heritage in Nichols' 'Like an Heiress', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...