Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring Romantic poems in the 'Love and Relationships' anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how poets reflect the tropes of Romanticism.

      Key learning points

      1. Romanticism arose from a conflicted time for society.
      2. Romanticism prioritised ideas of revolution, inspired by France.
      3. Romanticism focuses on subjective individual experiences.
      4. Romanticism displays affinity with or appreciation of nature.

      Keywords

      • Romanticism - a cultural movement of the 18th and 19th centuries emphasising emotion, nature, and individualism

      • Trope - a common theme or device used repeatedly in literature or art

      • Affinity - a natural liking or connection to something or someone

      • Convention - a traditional or widely accepted way of doing something

      • Revolution - a significant change or overthrow of a system, often in politics or society

      Common misconception

      Students might think Romantic poems are only about love and beauty.

      Romantic poems also explore deep emotions, the sublime in nature, individualism and sometimes darker themes like sorrow and longing, reflecting the complexity of human experience.

      Teacher tip

      If you have previously explored the 'Gothic' with students it may be worth using this in your initial discussions setting out what 'Romanticism' is and the crossover it has with certain parts of the 'Gothic' movement.

      Equipment

      Students will need access to the AQA 'Love and Relationships' anthology for Learning Cycle 2's Practice Task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a proper noun?

      a word used to describe a concrete noun
      a word that shows the position or location of an object or person
      a word used to replace someone's name
      Correct answer: the name of a specific person, place, thing, or entity, typically capitalised

      Q2.
      Why is it important to consider the wider historical context of a literary text in your analysis?

      Correct answer: awareness of society's beliefs/attitudes can shape our interpretations
      it can help us to understand archaic (old-fashioned) words and phrases
      it shows that we know the text really well and makes our analysis more detailed
      it isn't important - literary analysis should focus only on the text

      Q3.
      Match each of these poems from the AQA Love and Relationships anthology to the person who wrote them.

      Correct Answer:'Follower' (1966),Seamus Heaney

      Seamus Heaney

      Correct Answer:'Love's Philosophy' (1819),Percy Bysshe Shelley

      Percy Bysshe Shelley

      Correct Answer:'Singh Song!' (2007),Daljit Nagra

      Daljit Nagra

      Correct Answer:'Sonnet 29' (1850),Elizabeth Barrett Browning

      Elizabeth Barrett Browning

      Q4.
      What is emotive language?

      language that uses minimal detail, often conveying information in a concise way
      language that describes concepts or ideas rather than tangible objects or events
      language aiming to stimulate strong reactions by being deliberately challenging
      Correct answer: words or phrases chosen to evoke strong feelings or reactions in the reader

      Q5.
      Which of the following are examples of first-person pronouns?

      Correct answer: I
      You
      He
      They
      Correct answer: We

      Q6.
      What is being described here: 'A traditional or widely accepted way of doing something.'?

      Correct Answer: Convention, a convention, conventions

      6 Questions

      Q1.
      When did the Romantic period occur?

      1500-1600s
      1600-1700s
      Correct answer: 1700-1800s
      1800s-1900s

      Q2.
      Complete the missing word: 'Romantic literature often focused on __________ experience.'

      shared
      Correct answer: individual
      community
      romantic

      Q3.
      Complete the missing word: 'Romantic literature often emphasised an affinity with __________.'

      love
      conflict
      Correct answer: nature
      progress
      family

      Q4.
      Which of the below are common tropes of Romanticism?

      respect for institutional power
      Correct answer: affinity for the natural world
      Correct answer: dramatic and passionate emotions
      Correct answer: priority of individualism and self-expression
      a focus on love

      Q5.
      Which of the below poems from the 'Love and Relationships' anthology can be considered 'Romantic'?

      Correct answer: 'Porphyria's Lover' (1836)
      Correct answer: 'When We Two Parted' (1817)
      'Singh Song!' (2007)
      'Before you were mine' (2003)

      Q6.
      Look at the opening of Byron's 'When We Two Parted': "When we two parted, In silence and tears, Half broken-hearted, To sever for years". What Romantic tropes does this opening contain?

      Correct answer: dramatic and passionate emotions
      Correct answer: focus on the individual
      affinity for nature
      a break with convention
      revolutionary ideals

      To help you plan your 11 English lesson on: Exploring Romantic poems in the 'Love and Relationships' anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...