Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the Poem 'Remains'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how Armitage uses language and structure to explore the long-lasting trauma of war.

      Key learning points

      1. Armitage uses language and structure to expose the traumatic events in war and the effects of conflict.
      2. Enjambment and caesura may reflect the soldier’s disturbed mind and lack of control over his emotions.
      3. Syntactic parallelism is used to demonstrate the soldier’s ongoing battle with his accountability.
      4. Imagery in lines 26-29 contrasts the distant warzone, highlighting the public’s false view of their separation from war.
      5. The present tense reflects the power of the past in the present.

      Keywords

      • Trauma - the emotional response to a deeply distressing or disturbing experience

      • Harrowing - extremely disturbing

      • Intrusive - causing disruption through being unwanted

      Common misconception

      Students may not initially notice the structural choices within the poem such as tense and enjambment.

      Explain how language, structure, perspective and tense are always constructed meaningfully by the poet to match their purpose.

      Teacher tip

      Consider if your students would benefit from learning more about Armitage's documentary 'The Not Dead' to enhance their understanding of Armitage's message.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the type of pronoun to the correct example.

      Correct Answer:first person,I, me, my

      I, me, my

      Correct Answer:second person,you, your

      you, your

      Correct Answer:third person,he, she, they

      he, she, they

      Q2.
      'Us' is an example of a collective pronoun. What impact could the pronoun 'us' have when used in a text?

      puts the focus on a single person
      Correct answer: puts the focus on multiple people
      Correct answer: gives a sense of a shared experience

      Q3.
      Starting with the first, order the key points of 'Remains' in chronological order.

      1 - A looter stealing from a bank runs away from the speaker.
      2 - The speaker and his fellow soldiers shoot at the looter.
      3 - The speaker describes the impact of the bullets and the looter dying.
      4 - The soldier returns home but cannot forget the memory of the shooting.
      5 - The speaker sees the death of the looter in his dreams.

      Q4.
      The way a poem is organised is also known as the ...

      Correct Answer: structure

      Q5.
      The use of punctuation to pause in the middle of a line of poetry is called...

      enjambment
      Correct answer: caesura
      volta

      Q6.
      The method where by one line of poetry continues on to the next is known as...

      Correct answer: enjambment
      blank verse
      free verse
      in medias res

      6 Questions

      Q1.
      The poem 'Remains' is written in which tense?

      past
      Correct answer: present
      future

      Q2.
      In 'Remains' the use of enjambment and caesura may reflect...

      Correct answer: the soldier’s disturbed mind.
      Correct answer: the soldier's lack of control over his emotions.
      the soldier's feelings about the distant warzone vs home.

      Q3.
      In 'Remains', what method is used to show the force of the intrusive thoughts the speaker experiences when he is back home, through the use of the word "bursts"?

      hyperbole
      enjambment
      Correct answer: plosive alliteration

      Q4.
      At the start in 'Remains' the speaker sounds like he's telling an anecdotal story but by the end it is clear that he feels....

      fear
      Correct answer: guilt
      nonchalance

      Q5.
      Causing disruption through being unwanted is known as being...

      Correct Answer: intrusive

      Q6.
      Why might Armitage have written the poem 'Remains'?

      to memorialise fallen soldiers
      Correct answer: to expose the traumatic events in war
      to criticise soldiers in war

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the Poem 'Remains', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...