Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing 'Power and Conflict' war poems

      Lesson details

      Learning outcome

      I can draw interesting comparisons between two war poems.

      Key learning points

      1. The anthology's war poems can be grouped via their exploration of who war effects.
      2. The anthology's war poems can be grouped via their exploration of the effect of war during and after the conflict.
      3. The poems that you choose to compare should both be linked to the focus and nuances of the question you are asked.
      4. It is useful to consider the similarities between poems and then consider any subtle differences between them.
      5. Concluding sentences should have a sharp focus on the writer’s intention.

      Keywords

      • Complement - when something supports something else or makes it more effective

      • Contrast - if one thing contrasts with another, it is very different from it

      • Intention - the reason or purpose behind a decision or action

      Common misconception

      Students may think that all war poems are equally suitable for comparison.

      Grouping the war poems into distinct categories can help students see the subtle differences between poems that seem to be largely about the same thing.

      Teacher tip

      You can adapt the explanation section of learning cycle 2 to explore two poems that you would like your class to practice.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When we compare we look for...

      similarities only
      differences only
      Correct answer: both similarities and differences

      Q2.
      What person is Wilfred Owen's 'Exposure' written in?

      Correct answer: first person
      second person
      third person

      Q3.
      In 'Poppies', Weir presents the grief of a...

      wife
      Correct answer: mother
      daughter
      soldier

      Q4.
      Which other poem in the anthology would compare well with 'Poppies' as it shows the impact of war on family?

      Correct answer: 'Kamikaze' by Beatrice Garland
      'Remains' by Simon Armitage
      'Exposure' by Wilfred Owen

      Q5.
      What is the role of a thesis statement?

      Correct answer: to outline the argument of whole essay
      to outline the argument of each paragraph
      to summarise the argument in each paragraph
      to give a conclusive summary of the writer's message

      Q6.
      If something is nuanced it is...

      showing something supports something else
      Correct answer: showing a slight difference in meaning
      showing an obvious difference between two things

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:Complement,when something supports something else or makes it more effective

      when something supports something else or makes it more effective

      Correct Answer:Contrast ,an obvious difference between two things

      an obvious difference between two things

      Correct Answer:Intention,the reason or purpose behind a decision or action

      the reason or purpose behind a decision or action

      Q2.
      If considering the theme of nature which poem would you choose to compare with 'Kamikaze'?

      'The Charge of the Light Brigade' by Alfred Tennyson
      'War Photographer' by Carol Ann Duffy
      Correct answer: 'Exposure' by Wilfred Own

      Q3.
      A concluding sentence should…

      rephrase the topic sentence
      give your opinion about the poem
      Correct answer: have a sharp focus on the writer’s purpose

      Q4.
      Topic sentences should...

      Correct answer: outline arguments of each paragraph
      include contextual detail
      Correct answer: include key question vocabulary

      Q5.
      It is useful to consider the similarities between poems and then consider on any subtle between them.

      Correct Answer: differences

      Q6.
      What group might the following poems belong to? 'Charge of the Light Brigade', 'Bayonet Charge' and 'Exposure'.

      poems about the traumatic aftermath of war
      Correct answer: poems about trauma during the war
      poems including nature

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing 'Power and Conflict' war poems, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...