Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the poem 'London'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Blake presents oppression and corruption in society in his poem ‘London’.

      Key learning points

      1. Blake explores the tensions between the human passions and the repressive nature of social and political conventions
      2. ‘Songs of Innocence and Experience’ investigates how society corrupts innocence
      3. Blake was critical of social inequality created by institutions: the Church, Government, the monarchy
      4. Across ‘Songs of Innocence and Experience’ he highlights the effect of the inaction of callous leaders on the vulnerable
      5. Blake was a radical, inspired by Rousseau and the French Revolution, to warn about the restrictions on freedom

      Keywords

      • Oppression - when people are governed in an unfair, cruel way

      • Corruption - illegal, immoral behaviour by those in power

      • Complicit - involved in immoral activity

      • Chartered - land that was once held in common but is now privately owned and controlled

      • Manacles - another word for handcuffs; used to restrain prisoners

      Common misconception

      Pupils might first read the poem as entirely literal. e.g. "black'ning church" refers to pollution of the industrial revolution.

      Several ideas are metaphorical or symbolic in the poem. E.g. Blake refers to the corruption of the church (the church is also symbolic of religion as a whole).

      Teacher tip

      On the first read of the poem, reveal one stanza of the poem at a time and ask pupils to summarise what they think is going on.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below could be considered conventions of Romantic literature?

      must talk of love
      Correct answer: rejection of powerful institutions
      stresses human power
      Correct answer: stresses beauty of nature

      Q2.
      What precisely defines child labour?

      Correct answer: work that deprives children of their childhood and physical/mental development
      when women experience pain giving birth
      when children were forced to sweep chimneys

      Q3.
      What exactly was the Industrial Revolution?

      when the people of France overthrew the monarchy
      Correct answer: when society transitioned into using efficient methods of mass production
      when London got very polluted

      Q4.
      Which of the below is an example of corruption?

      Correct answer: those in power giving unfair advantage to certain employees
      stealing food from a shop
      wealthy people not giving to charity

      Q5.
      What was the French Revolution?

      when the French monarchy had absolute power
      Correct answer: when the people of France overthrew the monarchy
      when the French monarchy resigned voluntarily

      Q6.
      How might a Romantic poet feel about the French Revolution?

      angry because they believed institutions should keep absolute power
      Correct answer: supportive because they believed institutions should not have absolute power
      frustrated because they believed in maintaining the status quo

      6 Questions

      Q1.
      Which word suggests that nature is controlled in the poem 'London'?

      ''ban''
      ''forg'd''
      ''weakness''
      ''marks''
      Correct answer: ''charter'd''

      Q2.
      How does Blake suggest the citizens of London are oppressed in his poem 'London'?

      they are punished for crimes they did not commit
      they are not free to walk the streets
      Correct answer: their beliefs about society have trapped them

      Q3.
      What does the repetition of the word ''every'' in the poem 'London' suggest?

      that Blake knew a lot of people
      Correct answer: the oppression in society was widespread; it was inescapable
      even the wealthy suffered

      Q4.
      What did the French Revolution show?

      poets were more powerful than authority figures
      Correct answer: the oppressed could reclaim power from the privileged
      the absolute power of the monarchy

      Q5.
      Which is the most nuanced interpretation of the quote: "How the Chimney-sweeper’s cry/Every blackning Church appalls’’ taken from Blake's 'London'?

      the church is very polluted due to the industrial revolution
      Correct answer: the church's corruption is revealed through their complicity in child labour
      the churches are immoral as they make children clean their chimneys

      Q6.
      How does Blake criticise religion in the poem 'London'?

      Blake thought religion was responsible for innocent soldiers' deaths
      Correct answer: Blake thought religious institution of marriage restricted natural human desire
      Correct answer: Blake suggests that religious institutions do not protect the vulnerable

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the poem 'London', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...