Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing ideas of voice and identity in Berry's 'Homing'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Berry uses onomatopoeia, phonetic dialect, and anaphora in order to consider ideas of voice and identity.

      Key learning points

      1. Berry may have personified the accent in order to show the emotional connection between voice and individual.
      2. Berry uses vivid sound imagery such as onomatopoeia and cacophony within the poem.
      3. Berry’s juxtaposition of the regular stanzas yet the irregular rhyme may represent the struggle of the accent to escape.
      4. Arguably, the anaphora emphasises the speaker’s desire to form a connection and shared identity with the speaker.

      Keywords

      • Dialect - a particular form of a language which is peculiar to a specific region or social group

      • Onomatopoeia - words that imitate the natural sound associated with their meaning

      • Guttural - being or marked by utterance that is strange, unpleasant, or disagreeable

      • Cacophonous - involving or producing a harsh, discordant mixture of sounds

      • Anaphora - repetition of words or phrases in the first part of successive clauses

      Common misconception

      Students sometimes think that poets always try to make their poems sound pleasing.

      Poets may use harsh or disagreeable sounds within their poetry in order to emphasise meaning.

      Teacher tip

      As well as evaluating the Oak character ideas in Task B, you could also ask the students to peer assess their own ideas.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The qualities, beliefs, personality traits, appearance, and/or expressions that characterise a person is their...

      Correct Answer: identity

      Q2.
      Personification is giving human __________ to non-human objects or things.

      emotions
      Correct answer: characteristics
      feelings

      Q3.
      Words that imitate the natural sound associated with their meaning is an example of...

      Correct answer: onomatopoeia
      assonance
      a semantic field

      Q4.
      A particular form of a language which is peculiar to a specific region or social group is the...

      Correct Answer: dialect

      Q5.
      Irregularity in a poem could suggest...

      conformity
      Correct answer: non-conformity
      a sense of order

      Q6.
      Repetition of words or phrases in the first part of successive clauses is...

      enjambment
      Correct answer: anaphora
      analepsis

      6 Questions

      Q1.
      In Berry's 'Homing', what does she personify?

      Correct answer: the accent
      the factory
      the relative's house

      Q2.
      "Guttural" means...

      Correct answer: a disagreeable sound
      a pleasing sound
      an impressive sound

      Q3.
      A harsh, discordant mixture of sounds is called a __________ sound.

      Correct answer: cacophonous
      euphonic
      melodic

      Q4.
      Which technique does Berry use to emphasise the connection between words and place in 'Homing'?

      Correct answer: onomatopoeia
      enjambment
      caesura
      hyperbole

      Q5.
      Throughout 'Homing', Berry likely uses words from the regional dialect to...

      show its superiority
      Correct answer: foreground them
      place them in the background

      Q6.
      What is significant about the way Berry uses anaphora in 'Homing'?

      it is in every stanza
      Correct answer: it changes position in the stanza
      it always appear as the first line of the stanza

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing ideas of voice and identity in Berry's 'Homing', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...