Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing liminality, physicality and voice in AQA Worlds and Lives poetry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare how Mundair, Berry, and Femi express concepts of liminality, physicality and voice.

      Key learning points

      1. Both Mundair and Berry place their speakers in a liminal space.
      2. Arguably, through this liminality, their intention could be to show the connection between place and identity.
      3. Both Mundair and Femi present the uncomfortable physical experience of discrimination.
      4. Both Femi and Berry consider ideas of voice and agency to comment on the experience of minorities.

      Keywords

      • Liminal - occupying a position at, or on both sides of, a boundary or threshold

      • Threshold - the place or point of entering or beginning

      • Physicality - involvement of bodily contact or activity

      • Agency - the ability to act autonomously and freely

      • Transition - the process or a period of changing from one state or condition to another

      Common misconception

      The content of the poem matters more than who is speaking in the poem.

      The voice we hear in a poem is incredibly important for the meaning as it could show us who the poet deems as important or perhaps they are making a comment on who has agency in society.

      Teacher tip

      You might like to look at extended quotations from the poems to support the learning in this lesson.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is physicality related to?

      Correct answer: bodily contact or activity
      mental stimulation and inspiration
      emotional stability and reassurance

      Q2.
      Which of the following is an accurate summary of Mundair's 'Name Journeys'?

      The speaker is celebrating her journey from India to Manchester.
      Correct answer: The speaker is exploring the struggle of her migration.
      The speaker is explaining the effects of her migration to her daughter.

      Q3.
      Which of the following is an accurate summary of Berry's 'On an Afternoon Train from Purley to Victoria, 1955'?

      The subject is asking the Quaker about her experience of migration.
      Correct answer: The Quaker is asking the subject about their experience of migration.
      The subject is arguing with the Quaker about their experience of migration.

      Q4.
      Arguably, what is the intention in Femi's 'Thirteen'?

      Correct answer: to symbolise the lack of hope and opportunities for young black men
      to represent the effects of under-funding on institutions such as the police
      to comment on the rising crime rate in city areas such as London

      Q5.
      What do the words "cornered" and "dislodged" have in common?

      they suggest a sense of comfort
      Correct answer: they suggest a sense of discomfort
      they suggest a sense of being off balance

      Q6.
      The process or a period of changing from one state or condition to another is called a...

      Correct answer: transition
      destination
      reprieve
      transistor

      6 Questions

      Q1.
      The words "dislodged" and "alongside" from Mundair's 'Name Journeys' and Berry's 'On an Afternoon Train from Purley to Victoria, 1955' suggest the speakers feel...

      settled in their new home
      Correct answer: unstettled in their new home
      anger at the treatment in their new home

      Q2.
      The words "stumble" and "cornered" from Mundair's 'Name Journeys' and Femi's 'Thirteen' imply...

      the speakers feel at home in their surroundings
      Correct answer: the speakers feel physically uncomfortable in their surroundings
      the speakers feel emotionally uncomfortable in their surroundings

      Q3.
      The place or point of entering or beginning is called the...

      Correct Answer: threshold

      Q4.
      In Femi's 'Thirteen', the officer "told" the primary school children that they were "stars" - what does this suggest in the poem?

      Correct answer: He is in a position of power since he influenced the children's education.
      He likes children and wants to work with them more.
      He didn't like the subject from the moment he saw him as a child.

      Q5.
      The ability to act autonomously and freely is called having...

      Correct Answer: agency

      Q6.
      Occupying a position at, or on both sides of, a boundary or threshold is known as...

      Correct answer: liminal
      temporal
      theoretical

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing liminality, physicality and voice in AQA Worlds and Lives poetry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...