Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding how Eliot presents London in 'In a London Drawingroom'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Eliot presents the industrialisation of London in 'In a London Drawingroom'.

      Key learning points

      1. Arguably, Eliot wrote under a pseudonym because she wanted to be seen as saying something important about society.
      2. Eliot often wrote about rural life and the disparity between the poor and the rich.
      3. Eliot would likely have critiqued the Industrial Revolution for the shift away from nature and the working conditions.
      4. The perspective of the poem could be a critique of the upper classes during the Industrial Revolution.
      5. The poem suggests that the Industrial Revolution harmed nature and lead to oppression.

      Keywords

      • Industrialisation - the process of transforming the economy from a focus on agriculture to a reliance on manufacturing.

      • Trivial - of little value or importance.

      • Obscured - unclear and difficult to understand or see.

      • Perspective - refers to the position from which something is viewed.

      • Oppressive - a situation in which people are governed in an unfair and cruel way.

      Common misconception

      That we should consider imagery at literal, face value.

      While considering the literal meaning is good for our understanding, we want to move beyond that to consider what a quotation or image symbolises and what it is saying about the wider ideas in the poem.

      Teacher tip

      You might like to look at the social transgressions of Eliot's life and connect them to ideas of how she would likely critique societal norms and oppressive treatment.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Another way of saying viewpoint is...

      objective
      Correct answer: perspective
      subjective

      Q2.
      If something is oppressive it is...

      Correct answer: harsh, cruel and unfair
      kind, gentle and caring
      neutral, calm and peaceful

      Q3.
      What connotations do we tend to have of cities?

      Correct answer: they are busy places
      Correct answer: they are polluted
      there is a lot of open space
      they are very clean

      Q4.
      What does 'rural' relate to?

      towns
      cities
      Correct answer: the countryside

      Q5.
      What does the Industrial Revolution refer to?

      Correct answer: the transition from creating goods by hand to using machines
      the transition from farming to making clothes
      the transition from creating goods using machines to by hand

      Q6.
      Language which is suggestive but not certain in nature is known as language.

      Correct Answer: tentative

      6 Questions

      Q1.
      What is being described here: 'the process of transforming the economy from a focus on agriculture to a reliance on manufacturing.'?

      oppression
      Correct answer: industrialisation
      trivialising

      Q2.
      refers to the position from which something is viewed.

      Correct Answer: perspective

      Q3.
      The perspective of 'In a London Drawingroom ' could be a critique of the classes during the Industrial Revolution.

      lower
      middle
      Correct answer: upper

      Q4.
      George Eliot's work often depicted life.

      Correct Answer: rural

      Q5.
      What was true of the Industrial Revolution in Britain?

      Correct answer: cities became more polluted
      the poor benefited from mass production
      Correct answer: people moved away from the countryside

      Q6.
      What does Eliot suggest about the Industrial Revolution in 'In a London Drawingroom'?

      Correct answer: it harmed nature
      Correct answer: it led to oppression
      it benefited the factory workers

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding how Eliot presents London in 'In a London Drawingroom', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...