Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding heritage and marginalisation in Parker's 'The Jewellery Maker'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how Parker presents the craft of the jewellery maker and how it might relates to ideas of heritage and marginalisation.

      Key learning points

      1. The craft of the jewellery maker is implied to be precise, focused and potentially dangerous.
      2. ‘The Jewellery Maker’ tells the narrative of an old man who makes beautiful jewellery in the sweltering heat.
      3. The jewellery maker dreams of giving his creations to his wife, but instead they are bought by rich women.

      Keywords

      • Deft - neatly skilful and quick in one's movements

      • Craft - an activity involving skill in making things by hand

      • Heritage - the history, traditions, practices, etc. of a particular country, society

      • Marginalised - to be treated as if you are not important, peripheral and isolated

      Common misconception

      Context has to be a specific historical event or fact.

      Considering the themes in the poet's other work is a valuable consideration of context.

      Teacher tip

      You may wish to spend more time explaining marginalisation.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does a surgeon do?

      Correct answer: operate on patients
      fly planes
      strategise military intelligence

      Q2.
      The word 'slap' creates a __________ impression.

      Correct answer: negative, violent
      warm, positive
      neutral, predictable

      Q3.
      The history, traditions, practices, etc. of a particular country, society is the...

      Correct Answer: heritage

      Q4.
      If you have crafted something with your hands then you likely feel...

      Correct answer: connected to it
      indifferent to it
      wary of it

      Q5.
      If your only piece of jewellery is 'worn thin' and 'plain' we might assume...

      Correct answer: you can't afford more
      you could afford more
      you don't care about jewellery

      Q6.
      Sitting 'straight-backed' implies...

      Correct answer: you are paying attention
      you are indifferent
      you aren't focusing

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words from Parker's 'The Jewellery Maker' implies an element of danger?

      "deft"
      "straight-backed"
      Correct answer: "hot"

      Q2.
      In 'The Jewellery Maker', words such as "dance" and "dragonflies" imply a __________ to Parker's jewellery maker.

      sadness
      Correct answer: lightness
      contemplative air

      Q3.
      In 'The Jewellery Maker', Parker compares the jewellery maker to a surgeon which implies...

      Correct answer: we should respect them
      we shouldn't respect them
      we should fear them

      Q4.
      Describing someone as "deft" means...

      they are clumsy in their movements
      Correct answer: they are skilful in their movements
      they are slow in their movements

      Q5.
      In Parker's 'The Jewellery Maker', the women who buy the jewellery are described as having...

      "wrinkled skin"
      Correct answer: "unlined skin"
      "powdered skin"

      Q6.
      To be treated as if you are not important is to be...

      Correct Answer: marginalised

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding heritage and marginalisation in Parker's 'The Jewellery Maker', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...