Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing ideas of identity and cultural repatriation in khan's 'pot'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how khan uses language and structure to express ideas of identity and cultural repatriation.

      Key learning points

      1. The speaker anthropomorphises the pot which creates an emotional connection to the reader.
      2. The poem arguably metaphorically considers the fears around identity of those with a migrant heritage.
      3. The irregular, fragmented structure of the poem could link to the pot’s feelings of displacement.
      4. khan arguably links the poem to colonial narratives of ignoring indigenous stories.

      Keywords

      • Migrant - a person who moves from one place to another

      • Displacement - the feeling of being out of place

      • Colonialism - the process of one country taking over another and exploiting it economically

      • Repatriation - the return of someone to their own country

      • Diaspora - a population that is scattered across regions which are separate from its geographic place of origin

      Common misconception

      That analysing a poem's structure is boring and intimidating.

      One way of looking at structure might be to imagine it as a heartbeat - why does the poem 'beat' regularly or irregularly? What emotion might that signify?

      Teacher tip

      It might be helpful to look at colonialism in more detail if this is an unfamiliar concept to your students.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a metaphor?

      a comparison saying something is like something else
      Correct answer: a comparison saying something is something else
      giving human characteristics to non-human things

      Q2.
      Match the key term relating to poetry with their definition.

      Correct Answer:language,use of words, phrases or linguistic devices.

      use of words, phrases or linguistic devices.

      Correct Answer:form,specific type of poem.

      specific type of poem.

      Correct Answer:structure,the way the poem is organised on the page.

      the way the poem is organised on the page.

      Q3.
      A person who moves from one place to another is a...

      resident
      Correct answer: migrant
      native

      Q4.
      What is a free verse poem?

      Correct answer: a poem with no obvious pattern
      a poem with a strict pattern
      a poem with a regular metre but no rhyme

      Q5.
      The attribution of human characteristics or behaviour to a god, animal, or object is...

      Correct answer: anthropomorphism
      anthropology
      zoomorphism

      Q6.
      The process of one country taking over another and exploiting it economically is called...

      Correct Answer: colonialism, colonisation

      6 Questions

      Q1.
      An irregular structure in a poem might represent feelings of...

      contentment
      Correct answer: worry
      confident

      Q2.
      The repetition of words or phrases in the first part of successive clauses is...

      enjambment
      caesuras
      Correct answer: anaphora
      analogue

      Q3.
      The return of someone to their own country is called...

      Correct Answer: repatriation

      Q4.
      Which quotation from khan's 'pot' could link to ideas of migrant identities?

      Correct answer: 'I am pot'
      'shatter this glass'
      'pot?'

      Q5.
      Feeling displaced means...

      feeling at home
      Correct answer: feeling out of place
      feeling worried

      Q6.
      A population that is scattered across regions which are separate from its geographic place of origin is a...

      Correct Answer: diaspora

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing ideas of identity and cultural repatriation in khan's 'pot', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...