Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem ‘Letters from Yorkshire’ by Maura Dooley

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Maura Dooley presents the emotional effects of a long-distance relationship.

      Key learning points

      1. Dooley uses metaphors to convey how the speaker yearns to have a closer relationship with the natural world.
      2. Dooley uses natural imagery to romanticise the man’s life in a rural setting.
      3. Dooley uses rhetorical questions to convey the moral value the speaker attaches to the natural world.
      4. Dooley's use of tercets could mimic the brief and fleeting nature of the communication between the pair.
      5. Dooley’s use of personal pronouns could mirror the ‘back and forth’ nature of their communication.

      Keywords

      • Tercets - stanza of three lines in a poem, often forming a complete thought or unit

      • Alliteration - repetition of initial sounds in close succession for poetic or rhetorical effect

      • Romanticise - portraying something in an idealised or overly sentimental manner, often distorting reality

      • Inadequate - insufficient or lacking in quality, quantity or capability to meet requirements or expectations

      • Fleeting - brief or transient, passing quickly, often used to describe moments or experiences

      Common misconception

      The speaker of the poem has unrequited romantic feelings for the man and yearns to be with him.

      This is only one interpretation of the poem. Alternatively, the reference to "romance" in L.5 could imply that the speaker romanticises the natural world that she is so distanced from in her urban landscape and yearns to return to nature.

      Teacher tip

      Once you've introduced both interpretations of the text, split the class into groups and hold a formal debate with each team using evidence, contextual knowledge and analytical arguments to argue that their interpretation is a more convincing one.

      Equipment

      You will need access to the poem 'Letters from Yorkshire' by Maura Dooley. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a pronoun?

      a word that shows how or when an action took place
      a word used to describe a noun
      a word which signifies that time has moved forward
      Correct answer: a word used to replace or stand in for a specific person or thing
      a word which shows the location or position of something

      Q2.
      Match each of the personal pronouns to the correct example.

      Correct Answer:1st person personal ,I
      Correct Answer:1st person plural,we
      Correct Answer:2nd person personal ,you
      Correct Answer:2nd person possessive,your
      Correct Answer:3rd person personal ,he
      Correct Answer:3rd person plural,they

      Q3.
      What is a lapwing?

      a car part
      Correct answer: a type of bird found on farmlands
      a type of bird found in cities
      an industry term used by journalists
      a way of riding a bicycle

      Q4.
      Complete the sentence about the context of 'Letters from Yorkshire': Dooley spent time living in the so this could be a reflection of her longing to return to a natural setting.

      Correct Answer: countryside, country side, country

      Q5.
      In 'Letters from Yorkshire', the relationship between the speaker and her friend is ambiguous; it could be , meaning there's no romance, or there could be underlying romantic feelings.

      plateauing
      Correct answer: platonic
      pleasant
      casual
      illicit

      Q6.
      Which of these verbs are used to describe the speaker of 'Letters from Yorkshire'?

      digging
      planting
      Correct answer: feeding
      clearing
      pouring

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'romanticise' mean?

      woo somebody; date them with the intention of starting a romantic relationship
      rewrite modern literature so it uses conventions from the Romantic movement
      Correct answer: portray something in an idealised or overly sentimental manner
      show commitment to a lover by marrying them
      persuade someone to enter into an illicit affair with you

      Q2.
      What does fleeting mean?

      a way that birds fly, moving up and down to make use of heat thermals
      a way of digging the soil to promote seed growth
      the feeling of emptiness that follows time spent with a loved one
      a long, drawn out relationship that is slow-burning
      Correct answer: brief or transient, passing quickly, often used to describe moments

      Q3.
      In 'Letters from Yorkshire', which adjective does Dooley use to show how the speaker views the man's life in the natural world?

      similar
      different
      alien
      Correct answer: other
      repetitive

      Q4.
      How does Dooley emphasise the connection between the speaker and her friend in the last line of 'Letters from Yorkshire'?

      The adjective "icy" emphasises the bleakness in the distance between them.
      Correct answer: The noun "souls" implies there is a spiritual connection between them.
      The noun "messages" implies they are always talking to each other.
      Correct answer: The first person plural pronoun "we" groups them together as similar figures.
      The verb "tap" suggests they devote their energy to writing these letters.

      Q5.
      In 'Letters from Yorkshire', Dooley alternates between first and second person to shift the focus between the speaker and her friend.

      Correct Answer: pronouns, pronoun

      Q6.
      In line 9 of 'Letter from Yorkshire', Dooley uses a rhetorical question. The speaker questions whether her life has less than the man from Yorkshire. Which word is missing from the statement?

      money
      joy
      loneliness
      empathy
      Correct answer: moral value

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem ‘Letters from Yorkshire’ by Maura Dooley, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...