Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying how poets reflect desire in natural settings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify similarities and differences between ‘Sonnet 29’, ‘Love's Philosophy’ and ‘Letters from Yorkshire’.

      Key learning points

      1. Shelley, Barrett-Browning and Dooley use natural imagery in their poems to depict an idealistic view of love and desire.
      2. Shelley, Barrett-Browning and Dooley convey an element of distance in the speaker’s relationship in their poems.
      3. Both Shelley and Barrett-Browning convey sexual desire within romantic relationships through natural imagery.
      4. Dooley is the only poet to depict an ambiguous and seemingly platonic relationship.
      5. Both Shelley and Dooley indicate that their speaker’s desire remains unfulfilled by the end of their poems.

      Keywords

      • Desire - intense longing or craving for something or someone

      • Ambiguous - unclear or open to interpretation; having more than one possible meaning

      • Yearning - deep longing, often associated with emotional desire

      • Intellectual - characterised by rational thinking and knowledge

      • Unfulfilled - desires, goals, or expectations not met; lacking satisfaction

      Common misconception

      Shelley's poem presents a purely positive view of love.

      Interspersed among his speaker's overblown philosophical descriptions focused around the beauty of natural symmetry, it's possible to read an element of frustration that the speaker's feelings of desire are unrequited.

      Teacher tip

      Encourage students to match up key quotations from across all three poems as part of their revision to find similarities and differences between the poems.

      Equipment

      You will need access to 'Sonnet 29' (Barrett Browning), 'Love's Philosophy' (Shelley) and 'Letters from Yorkshire' (Dooley). They can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Sonnet 29', Barrett-Browning describes her intense thoughts of her absent lover using an extended metaphor to compare her thoughts to...

      a tree
      leaves
      Correct answer: vines
      the ocean
      a mountain

      Q2.
      In 'Love's Philosophy', Shelley uses natural imagery and __________ imagery to imply that there is a moral good associated with togetherness and natural symmetry.

      sentimental
      ambiguous
      natural
      Correct answer: religious
      graphic

      Q3.
      In 'Letters from Yorkshire', the speaker's relationship with her friend could be interpreted in multiple ways so the definite meaning is uncertain. We would describe this as...

      Correct Answer: ambiguous

      Q4.
      Match up each of these quotations to the correct image

      Correct Answer:'Sonnet 29',"boughs"
      Correct Answer:'Love's Philosophy',"mountains"
      Correct Answer:'Letters from Yorkshire',"miles"

      Q5.
      If two people have a close, affectionate relationship but there is no sexual attraction between them, we could describe this relationship as ... or ...

      romantic
      catatonic
      Correct answer: platonic
      pedantic
      Correct answer: familial

      Q6.
      When selecting supporting evidence, you should make sure quotations are precise, accurate and judiciously chosen. What does 'judiciously' mean here?

      copied exactly as it appears in the original text
      quickly; the first relevant quote that could be located
      as short as necessary to effectively support the inference/analysis
      Correct answer: wisely; judged to be the best evidence for the point being made
      full of language and structural techniques that you can analyse

      6 Questions

      Q1.
      What does 'desire' mean?

      embrace or acknowledge something new
      refuse or dismiss instinctively
      draw in interest or admiration
      feel sadness over a loss of someone or something
      Correct answer: intense longing or craving for something or someone

      Q2.
      What does the word 'intellectual' mean?

      relating to the body or its needs
      Correct answer: characterised by rational thinking and knowledge
      pertaining to feelings or emotions
      relating to beliefs or principles of existence
      linked to the mind or mental health

      Q3.
      Which poem is said to be autobiographical, rumoured to be based on the poet's own courtship with their spouse?

      Correct answer: 'Sonnet 29'
      'Love's Philosophy'
      'Letters from Yorkshire'

      Q4.
      In the final line of 'Letters from Yorkshire', Dooley describes how their "souls" communicate across the distance between the speaker and the man from Yorkshire. Which type of desire does this link to

      physical
      sexual
      intellectual
      Correct answer: spiritual

      Q5.
      Which of the following statements below is true about the relationship between 'Letters from Yorkshire' and 'Love's Philosophy'?

      Correct answer: Both poems end with the speakers' desires left unfulfilled.
      Both poems begin with an fragmented relationship.
      Both poems include refrences to sexual desire.
      Both poems are autobiographical.
      Correct answer: Both poems directly address someone else.

      Q6.
      Which of the following statements below is true about the relationship between 'Sonnet 29' and 'Love's Philosophy'?

      Both poems depict a long-distance relationship.
      Both poems end with the speaker's desire left unfulfilled.
      Both poems have a wholly positive view of love.
      Correct answer: Both poems directly address someone else.
      Correct answer: Both poems use natural imagery to depict sexual and physical desire.

      To help you plan your 10 English lesson on: Identifying how poets reflect desire in natural settings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...