Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the poem ‘Eden Rock’ by Charles Causley

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Causley presents an uncanny reunion between the speaker and their parents

      Key learning points

      1. The speaker meets his parents in an ambiguous ‘dream-like’ location.
      2. The speaker describes his parents, particularly his mother, in intricate detail.
      3. The speaker also describes the picnic in intricate detail, suggesting he is recalling a memory.
      4. The speaker is separated from his parents by a stream which they encourage him to cross
      5. Causley grew up in Cornwall and has suggested that the fictional 'Eden Rock' is based on the Cornish landscape.

      Keywords

      • Nostalgia - sentimental longing for the past, often idealised

      • Ambiguous - meaning is unclear or open to interpretation

      • Intimidating - causing fear or apprehension, often due to perceived power or authority

      • Vague - lack of clarity or precision, characterised by an absence of specific details

      • Caricature - exaggerated portrayal of someone that emphasises distinctive features or traits

      Common misconception

      Eden Rock is a real place.

      Eden Rock is a fictional place, devised by the poet Charles Causley. Causley confirms this but does suggest that he based the location on the Cornish landscape where he grew up.

      Teacher tip

      When working through the key quotations in the second learning cycle, consider encouraging students to annotate the quotes in their copies of the AQA anthology.

      Equipment

      You will need access to the poem 'Eden Rock' by Charles Causley. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words is a synonym for 'traditional'?

      correct
      ancient
      religious
      Correct answer: old-fashioned
      modern

      Q2.
      The Garden of Eden is a place found in which famous text?

      'Romeo and Juliet' by William Shakespeare
      Correct answer: The Bible
      'The Secret Garden' by Frances Hodgson Burnett
      'Sonnet 29' by Elizabeth Barrett Browning

      Q3.
      If someone believes in traditional gender roles, they could be said to have __________ views.

      hierarchical
      matriarchal
      oligarcal
      Correct answer: partriarchal
      episcopal

      Q4.
      Why is it important to consider the wider context of a poem?

      Correct answer: It can help us to interpret a writer's influences and intentions.
      It means you don't have to use as many quotations from the text.
      It is great way to compare two poems.
      Correct answer: It enables our analysis of a poem to be more nuanced and detailed.
      It helps us to decide whether we like a poem or not.

      Q5.
      Which of these words is a synonym for 'nostalgia'?

      repression
      transcendence
      resurrection
      Correct answer: reminiscence
      abstraction

      Q6.
      Which of these words is an example of tentative language?

      Correct answer: implies
      evident
      must
      obviously
      Correct answer: plausible

      6 Questions

      Q1.
      What is a 'caricature'?

      a person in a poem, story or other type of literary text
      a poetic reference to a religious text
      a memory from your childhood that evokes a particular emotion
      Correct answer: an exaggerated portrayal of someone that emphasises their distinctive features
      two contrasting words or ideas that appear near to or next to each other

      Q2.
      Which of these words is a synonym for 'vague'?

      Correct answer: unclear
      stereotypical
      explicit
      specific
      abstract

      Q3.
      In 'Eden Rock', the "light" shining through the mother's hair presents her as kind and gentle because it could symbolise that she has...

      a light within her
      positive thoughts about her family
      happiness in her heart
      Correct answer: an angelic glow surrounding her
      hope for her child

      Q4.
      Which of the quotes below from 'Eden Rock' suggests the speaker views his father as an intimidating person?

      "drifted"
      Correct answer: "trembling"
      "Genuine"
      "sprigged"
      "leisurely"

      Q5.
      Charles Causley grew up in...

      London
      France
      Bristol
      Yorkshire
      Correct answer: Cornwall

      Q6.
      The hazy, dream-like mood of the poem means it can be interpreted as...

      the speaker's impression of how his future children will view their parents
      a dream the speaker had one night
      a depiction of childhood in the style of a children's book
      Correct answer: the speaker's memories of their own childhood
      an idealised view of someone's childhood

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the poem ‘Eden Rock’ by Charles Causley, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...