Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Building confidence in public speaking

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use body language and posture to manage my nerves and speak confidently in public.

      Key learning points

      1. Feeling scared and nervous about public speaking is a shared concern.
      2. Using open body language and an effective posture can help to manage nerves.
      3. Setting your posture before you speak is a good way to prepare and can help you to control your voice and your body.
      4. Nervousness and excitement share similar traits.
      5. Breathing exercises can help alleviate the physical side of nerves.

      Keywords

      • Testimonial - a statement or personal account where someone shares their experience or opinion

      • Posture - the way you hold your body when standing, sitting, or moving

      • Oriented - being positioned or directed toward a particular point or goal

      • Eradicate - to completely eliminate or remove something

      Common misconception

      Some pupils believe that they are the only person to feel nervous or scared about public speaking.

      Most people feel nervous before speaking, even the most experienced public speakers. It's all about understanding what nerves are and how you can manage them.

      Teacher tip

      This is a practical spoken language lesson and can require students to stand up and move around. You may wish to consider how to manage this with your pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Is the answer true or false? When choosing a topic for a presentation, picking a topic you care, or feel strongly, about can be a good place to start.

      Correct Answer: True

      Q2.
      Which word beginning with 'p' can be described as: 'the way someone holds themselves when they’re seated or standing.'?

      Correct Answer: posture

      Q3.
      Which of the following would not be an example of non-verbal communication in spoken language?

      tone of voice
      hand gestures
      Correct answer: vocabulary choices
      facial expressions

      Q4.
      Which of the following best describes the term 'gesture'?

      a written form of communication
      a spoken expression of thoughts
      Correct answer: a movement of the body, usually hands or arms, to express an idea or feeling
      a type of facial expression used to show emotion

      Q5.
      Which word beginning with 'a' could be used to complete this sentence: 'an voice is a voice that expresses your true thoughts and feelings honestly and genuinely.'?

      Correct Answer: authentic

      Q6.
      Is the answer true or false? Research from any source is valid.

      Correct Answer: false

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of open body language?

      crossing your arms
      Correct answer: standing tall with shoulders relaxed
      looking down at the floor
      turning your body away from the audience

      Q2.
      What is the main purpose of box breathing in public speaking?

      to increase excitement
      to slow down your speech
      Correct answer: to reduce nervousness and improve focus
      to make your voice louder

      Q3.
      How many phases are there in box or square breathing?

      Correct Answer: four, 4

      Q4.
      Which sensation is commonly shared between nervousness and excitement?

      drowsiness
      slow breathing
      Correct answer: shaking or jitteriness
      feeling cold

      Q5.
      Is the answer true or false? You should aim to have your body oriented away from your audience when public speaking?

      Correct Answer: false

      Q6.
      How can reframing nervousness as excitement help in public speaking?

      it eliminates nerves completely
      Correct answer: it changes how you perceive the nervous energy, making you feel more positive
      it makes you speak slower
      it helps you memorise your speech better

      To help you plan your 11 English lesson on: Building confidence in public speaking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...