Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluating and improving model responses on non-fiction texts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the expectations of a comparative response and use them to evaluate and rewrite model responses.

      Key learning points

      1. Evaluating model responses with a specific checklist can help improve your own responses.
      2. You can use comparative conjunctions to make clear links between the texts.
      3. Your paragraph must focus on both texts in equal detail, with evidence from both.
      4. You must ensure that the focus of your comparison links to the question.
      5. You need to compare the writers' methods and their tone, as well as their overall attitudes.

      Keywords

      • Resililence - the ability to bounce back from difficulties or challenges

      • Incite - to encourage or provoke someone to take action

      • Inequality - things are not fair or equal for everyone

      • Assertive - to confidently express your thoughts or feelings in a respectful and clear manner

      • Anecdote - a short and personal account or story, used in persuasive writing to create a rapport with the audience

      Common misconception

      Looking at other essays is cheating or copying.

      Working with model responses helps develop your critical skills in order to evaluate your own work. Using and adapting others' ideas is a great thing to do!

      Teacher tip

      This lesson uses the articles from Lesson 1 and 2 of this unit (which can be found in the additional materials). If these lessons haven't been completed, students will need time to read the articles. Models have been put in the additional materials, but you may wish to use your own or pupils' work.

      Equipment

      You will need access to the model essays found in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      When writing a comparative response, you should aim to...

      explore the differences in the texts.
      explore the similarites in the texts.
      Correct answer: explore both similarities and differences in the text.
      focus only on one text.

      Q2.
      In her speech 'Freedom or Death', Emmeline Pankhurst uses direct address. Which one of these quotes is an example of this?

      "It is about eight years since the word militant was first"
      "I am here as a soldier who has temporarily left the field of battle"
      "No man was ever put out of a public meeting for asking a question"
      Correct answer: "You have to make more noise than anybody else"
      ''That is the whole history of politics.''

      Q3.
      “We were called militant, and we were quite willing to accept the name”, is an example of …

      Correct answer: first person
      direct address
      Correct answer: collective pronouns
      metaphor

      Q4.
      Comparative conjunctions can be used to make comparisons clear. Which one of these is not a comparative conjunction.

      However
      Correct answer: Either
      Similarly
      Equally
      Whereas

      Q5.
      Conjunctions can be used to make close comparisons. conjunctions come in pairs.

      Correct Answer: Correlative

      5 Questions

      Q1.
      Match the key words to the correct definitions.

      Correct Answer:resilience,The ability to bounce back from difficulties or challenges.

      The ability to bounce back from difficulties or challenges.

      Correct Answer:incite,To encourage or provoke someone to take action.

      To encourage or provoke someone to take action.

      Correct Answer:inequality,Things are not fair or equal for everyone.

      Things are not fair or equal for everyone.

      Correct Answer:assertive,To confidently express your thoughts or feelings in a respectful way.

      To confidently express your thoughts or feelings in a respectful way.

      Correct Answer:anecdote,A short and personal account or story, used in persuasive writing.

      A short and personal account or story, used in persuasive writing.

      Q2.
      In her speech "Freedom or Death", which rhetorical device does Emmeline Pankhurst not use?

      Analogy
      Correct answer: Humour
      Repetition
      Metaphor
      Direct address

      Q3.
      Comparative conjunctions can be used in your writing to show similarities and differences. Which one of these is not a comparative conjunction?

      However
      Similarily
      Contranstingly
      Likewise
      Correct answer: Cleverly

      Q4.
      Neither/nor and both/and are examples of.....

      comparative conjunctions
      discourse markers
      coordinating conjunctions
      evaluative phrases
      Correct answer: correlative conjunctions

      Q5.
      Which words best describe the tone of Emmeline Pankhurst's 'Freedom or Death' speech when she says "I am here as a soldier"?

      Correct answer: determined
      Correct answer: aggresive
      Correct answer: assertive
      defeated

      To help you plan your 10 English lesson on: Evaluating and improving model responses on non-fiction texts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...